KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felére fogyott az ukrajnai gáztározók készlete

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vészesen fogynak Ukrajna gáztartalékai, már felére zsugorodott a tározók készlete, írja az ua.news.

Az Ukrajnai Gázszállító Rendszer Operátorának sajtószolgálata által közzétett információ szerint a 31 milliárd köbméter kapacitású földalatti tározók készlete mára 15,47 milliárd köbméterre csökkent. Vagyis a tározók telítettsége már nem éri el az 50 százalékot. Csak az utóbbi egy hét alatt 470 millió köbméterrel lettek „könnyebbek” a tározók. A napi gázfogyasztás 60-70 millió köbméter, miközben a feltöltés nullával egyenlő.

Jurij Vitrenko, a Naftogaz elnöke szerint nincs ok aggodalomra. Az ország gázellátása akkor is zökkenőmentes lesz, ha a tározókból kiemelik tulajdonrészüket a külföldi társaságok. Ezek a készlet 10-15 százalékával rendelkeznek.

SZÉNHIÁNY FENYEGET

Az energiahiány azonban nemcsak Ukrajna gázszektorát érinti, hanem kiterjed más szektorokra is. Oroszország megtiltotta a szénexportot és blokkolta a tranzitot is, így például Kijev Kazahsztánból sem vehet mostanság szenet. Ez azért katasztrófa, mert Ukrajna villamos energia termelésének negyedrészét a szén adja. Továbbá az ország szénbányái jórészt a Donbas régióban találhatók, amelyek jelenleg orosz barát szakadárok ellenőrzése alatt vannak, és ahol szintén leállt a termelés. Ezért Ukrajnának, ha tetszik, ha nem, valahonnan máshonnan kell szenet importálnia. Jelenleg az USA-ból vásárolja meg a hiányzó szénmennyiség egy részét, de ez kevés és drága is.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: