KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fekete, leszbikus nő a Fehér Ház új szóvivője

Egy fekete, leszbikus nőt nevezett ki Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház új szóvivőjének. Biden ezzel bővíti azoknak a fekete nőknek a táborát, akik magas rangú pozíciót foglalhatnak el kormányzatában. Karine Jean-Pierre eddigi kijelentéseivel nem váltotta ki a jobboldali szavazók tetszését.

A homoszexualitását nyíltan vállaló fekete nőt nevezett ki Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház új szóvivőjének. Karine Jean-Pierre jelenleg a Fehér Ház helyettes sajtótitkára, így jövő héten felettesét, Jen Psakit váltja a nagy presztízsű pozícióban.

Psaki nem az őt ért kritikák miatt távozik a székéből, megbízatását eredetileg is egy évre vállalta, várhatóan a liberális MSNBC televíziónál folytatja a pályafutását.

Karine nemcsak a tapasztalatot, a tehetséget és a feddhetetlenséget hozza magával ehhez a nehéz munkához, hanem továbbra is meghatározó szerepe lesz a Biden-Harris-adminisztráció munkájáról szóló kommunikációban is

– írta közleményében Biden elnök.

A 44 éves Karine Jean-Pierre Franciaország egy tengerentúli területén, a karib-tengeri Martinique-on született, majd New Yorkban nőtt fel. Közkapcsolatok szakirányú mesterdiplomáját a Columbia Egyetemen szerezte, majd a liberális MSNBC televízió elemzője volt, de különböző tisztségeket töltött be az Obama-adminisztrációban is. A 2016-os elnökválasztás során ő volt a radikális baloldali MoveOn szervezet országos szóvivője. Jean-Pierre a Demokrata Párt oldalán szerzett több mint két évtizedes politikai tapasztalata okán Joe Biden kampánytanácsadója is volt az előválasztás során. A 2020-as elnökválasztás demokrata párti győzelmét követően pedig oszlopos tagja lett a Fehér Ház sajtócsapatának. Nemrégiben éppen ő kísérte el Bident európai körútjára, hiszen Psaki koronavírus-megbetegedése miatt nem tarthatott az elnökkel.

– Megtiszteltetés és kiváltság a Fehér Ház pódiumán állni. Ez egy történelmi pillanat, nemcsak számomra, hiszen a munkámmal számtalan különböző közösséget is képviselhetek – nyilatkozta kinevezése kapcsán Jean-Pierre.

Ez is érdekelheti:  A Trump elleni merénylet-kísérlet megbonyolítja Biden kampányát

Az Egyesült Államok történetében Jean-Pierre a második fekete nő, aki az elnök nevében tarthat sajtótájékoztatót és az első olyan, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. A kinevezés egybeesik a Biden-adminisztráció korábbi ígéretével, amely hangsúlyt kívánt helyezni arra, hogy fekete nőket valódi hatalmi pozíciókba helyezzen. Jean-Pierre ezzel az olyan kinevezettekhez csatlakozik, mint Kamala Harris alelnök, Ketanji Brown Jackson nemrégiben kinevezett legfelsőbb bírósági bíró, Susan Rice, a Belpolitikai Tanács elnöke, vagy éppen Linda Thomas-Greenfield ENSZ-nagykövet.

Karine Jean-Pierre olyan időszakban veszi át a fizikailag és szellemileg egyik legmegterhelőbb kormányzati posztot, amikor a Fehér Ház komoly politikai kihívások elé néz:

az elnöki hivatalnak segítenie kell a Demokrata Pártnak megtartania a képviselőházi többségét és a szenátusi 50-50 százalékos szavazati arányát a novemberben esedékes félidős kongresszusi választáson.

A kinevezéssel összefüggésben a jobboldali sajtó azonnal összegyűjtötte azokat az ügyeket, amelyek megkérdőjelezik Jean-Pierre alkalmasságát. Az újdonsült szóvivő például 2017-ben úgy vélekedett, hogy a szexuális visszaélés vádja már önmagában is elegendő ahhoz, hogy valaki ne vállalhasson közhivatalt.

Jean-Pierre az előző, republikánus elnökkel, Donald Trumppal kapcsolatban azt nyilatkozta: „meg kell értenünk, ha nem vagy fehér, heteroszexuális férfi, akkor rettegsz Trump elnökségétől, hiszen abban nincs helyed”.

A szóvivő mindemellett egy újabb példája annak – felvetve az összeférhetetlenség gyanúját –, hogy milyen gyakori az átjárás a Demokrata Párt és a baloldali sajtó között, hiszen felesége Suzanne Malveaux, aki jelenleg is a CNN műsorvezetője.

Kiemelt kép: Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője (jobbra) átöleli utódját, Karine Jean-Pierre-t a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában tartott sajtótájékoztatón 2022. május 5-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

Wittich Zoltán / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük