KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Ez a 61 milliárd nem állítja meg az oroszokat – mondják ukrán elemzők

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az új amerikai segélycsomag megerősíti Ukrajna ellenállását, de nem lesz elég ahhoz, hogy megállítsa Oroszországot – jelentették ki kijevi tisztviselők és katonai elemzők a Financial Timesnak.

Az amerikai képviselőház szombaton egy 61 milliárd dolláros biztonsági csomagot hagyott jóvá Kijev részére, miután a kongresszusban hónapokig folyt a vita a republikánusok azon követelése miatt, hogy a Fehér Ház erősítse meg a mexikói határ védelmét. A törvényjavaslatot még a demokrata többségű szenátusnak is jóvá kell hagynia, valamint Joe Biden amerikai elnöknek alá kell írnia.

Bár az új csomag arra indította Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy azt állítsa, országa még mindig képes legyőzni Oroszországot, számos kijevi tisztviselő kevésbé lelkes ennyire. Szerintük „nem valószínű, hogy ez drámaian megváltoztatja Kijev helyzetét a frontvonalon” – írja az Financial Times (FT).

A lapnak több ukrán frontszolgálatos katona elmondta, hogy alig bírják a könyörtelen orosz támadásokat, miközben akut lőszerhiánytól szenvednek. Néhány katona azt nyilatkozta, hogy remélik, az amerikai gyártmányú felszerelések beáramlása javítani fog a helyzetükön, bár egy magas rangú ukrán tisztviselő úgy nyilatkozott az FT-nek, hogy az csupán lassítani fogja az orosz előrenyomulást, de megállítani nem”.

Egy ukrán katonai elemző megjegyezte, hogy a 61 milliárd dolláros támogatás lehet az utolsó ilyen jellegű segítség ebben az évben, és „meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy az Ukrajnának szánt minden későbbi segélycsomag sokkal szerényebb lesz”.

Nem a lőszerhiány az egyetlen probléma, amellyel Ukrajna szembesül. Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute Eurázsia Programjának vezető munkatársa rámutatott arra, hogy Kijev számára a katonák létszáma a másik nagy kihívás. A további katonák toborzásának kérdése a frontvonalra „lehet a kulcsa annak, hogyan alakul a háború 2025-ben” – értékelte.

Februárban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter több mint 444 ezer főre becsülte Ukrajna veszteségeit a konfliktus kezdete óta. A hónap elején Sojgu azt állította, hogy Kijev csak ebben az évben több mint 80 ezer katonát veszített.

Ez is érdekelheti:  Egy billió nem a határ - Ukrajna adóssága tovább nő

Az elmúlt hetekben az ukrán hatóságok a harctéri veszteségek pótlására új törvények kidolgozásába kezdtek. Zelenszkij áprilisban két törvényjavaslatot írt alá, az egyik 27-ről 25 évre csökkenti a férfiak sorkötelezettségi korhatárát, a másik pedig jelentősen szigorítja a mozgósítási szabályokat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: ukrán tüzérek / Fotó: Ukrajna Védelmi Minisztériuma

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük