KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Érpatak, a mintafalu – avagy az erős hit és akarat győz a Gonosz felett

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Fontos eseményről szeretnék hírt adni: 2009. január 15.-én este a miskolci Fráter gimiben egy kis csoda történt. Ezen csoda kiteljesedésekor, Érpatak mintafaluként történt bemutatkozása során szívet melengető perceket élhettünk át, mi borsodi egybegyűltek, közösen a nyírségi faluból érkezett küldöttség tagjaival egyetemben.

Az érpatakiak által összeállított műsor során az érpataki tisztaszívű józan magyar paraszti ész által generált közösségi érzés lüktetését érezhettük mi megjelent hallgatóság (közte legalább 10-12 szövetségest is felfedeztem).

Nemzeti imádságaink mellett nagyszerű népdalokat énekelhettünk együtt a népviseletbe öltözött érpataki asszonyokkal és versmondójukkal.

A falu bemutatkozása minden megjelentben azt az óhajt erősítette meg, hogy bárcsak a mi településeinken is el tudnánk jutni a közélet, az önkormányzatiság olyan hatékony átalakításáig, és a közösség (többség) érdekében történő működtetéséhez, amint az a nyírségi faluban sikerült.

Ezt az érzést erősítette az érpataki polgármester Orosz Mihály Zoltán úr által ismertetett fejlődési folyamat végig kísérése. Ez a folyamat a Szeretet által vezérelt, józan paraszti ész diadalra jutását hozta a település életében, miközben egy ember elszánt harca mellé mind többen odaálltak. Először a család, a közvetlen barátok, majd a munkatársak, fokozatosan a tenni akaró helybeliek, a lakosság többsége. Az intenzív hivatali és közéleti tevékenység megélhetési és beletörődő kompromisszumokat nem vállaló módja lassan a társszervek (rendőrség, ügyészség, gyermekjóléti szolgálatok, nevelési tanácsadók, gyámhivatalok, közigazgatási és bírósági intézmények, stb…) részéről is meghallgatásra talált, és eredményekre vezetett. Így sikerült eljutni a jelenlegi helyzethez, amikor a bűnözés teljesen vissza esett a településen; és ezzel párhuzamosan a közösségi élet, a helyi kultúra teremtés (egyenes és átvitt értelemben is) kiteljesedhetett.

Az elért eredményeket a megjelent nyugdíjas klub vezetője, a népdalkör tagjai, a helyi cigányvezető ( Lungo Drom), a helyi „új” Polgárőrség tagjai is megerősítették felszólalásukban.

A megjelent rendőrségi szakszervezeti vezető (Tettrekész Rend. Szaksz.) elmondta, hogy a rendőrségi munka hatékonyságának javítása is csak a település társadalmának segítsége, kezdeményező-készsége esetén valósítható meg, esetenként a felső ( politikai) vezetés ellenkezése mellett is.

Felszólalásom során az érpatakiak méltatása mellett én rákérdeztem, hány települési polgár-mester van jelen. 4-5 fő jelentkezett. Ez is alátámasztja, kívánatos az érpatakiak meghívása újabb borsodi fórumra is. Az érpataki polgármester úr ezzel kapcsolatban pozitívan nyilatkozott, ugyanakkor jelezte, hogy „Tettrekész” önkormányzati szövetség létrehozását kezdeményezi országos viszonylatban.

A következő borsodi fórum szervezése során hasznosíthatjuk a nyírségi település vezetőinek állhatatosságra, szeretetre épülő, önbizalommal teli hozzáállásának példáját.

Én magam úgy ítélem meg, ha Szemes Istvánék két fős stábja ilyen szépen és pártpolitika mentesen létre tudta ezt a fórumot hozni – a megyei szövetségesek kishitűség nélkül összefogva, nagyon hatékonyan továbbvihetik ezt a folyamatot a teljes megyében.

Tudósítottam szeretettel: Fekete Attila

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük