KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Elon Musk: „Odessza el fog esni”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója megismételte azon véleményét, hogy Ukrajna pozíciója az ellenségeskedések minden egyes napjával gyengül, és arra figyelmeztetett, hogy az “igazi kérdés” az, hogy Kijev mennyi területet és mennyi életet veszít, mielőtt leülne tárgyalni Moszkvával.

A vállalkozó az X nevű platformján szombaton közzétett bejegyzésében azt állította, hogy “minden bolond képes lett volna megjósolni”, hogy Ukrajna tavalyi, sokat hangoztatott ellentámadása kudarcot vall. Hozzátette, hogy még ha Kijev követi is az ő javaslását, miszerint “minden erőforrást a védelemre kell fordítani”, akkor is “nehéz lenne olyan területeket tartani, amelyeknek nincsenek erős természetes, védhető akadályai”.

“Tragikus emberveszteség volt Ukrajna számára, hogy támadásba kezdett egy nagyobb hadsereggel szemben, amely mélységi védelemmel, aknamezőkkel és erősebb tüzérséggel rendelkezett, miközben Ukrajnának nem volt páncélos és légi fölénye!”

– írta Musk.

Az ukrán hadsereg több mint 444 ezer katonát veszített a folyamatban lévő konfliktus során, köztük több mint 166 ezret a tavalyi ellentámadásban az orosz védelmi minisztérium múlt havi becslése szerint. Vlagyimir Zelenszkij elnök azonban februárban azt állította, hogy 2022. február 24. óta mindössze 31 ezer ukrán katona esett el.

A milliárdos azzal folytatta, hogy “minél tovább tart a háború, annál több területet nyer Oroszország, amíg el nem érik a Dnyepert, amin már nehéz átkelni”.

Ha azonban a háború tovább tart, Odessza is el fog esni… Hogy Ukrajna elveszíti-e a Fekete-tengerhez való teljes kijáratot, vagy sem, az szerintem az igazi nyitott kérdés. Javaslom a tárgyalásos rendezést, mielőtt ez még megtörténne – írta Musk.

Elon Musk a konfliktus 2022 eleji kezdete óta többször is változtatta álláspontját Ukrajnával kapcsolatban. Kezdetben ingyenes Starlink internetterminálokat és hozzáférést biztosított Kijevnek a műholdas hálózathoz, de elutasította a szolgáltatás aktiválását a Krím közelében, mert attól tartott, hogy Ukrajna azt az orosz Fekete-tengeri flotta elleni dróntámadások irányítására használná. Ha ez megtörtént volna – magyarázta tavaly -, a SpaceX “cinkos lett volna egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Magyarországon a konzervatívok szabadon beszélhetnek

Musk az X-fiókját is arra használta, hogy részletesen beszéljen a konfliktus alakulásáról. Több mint egy évvel ezelőtt azt tanácsolta, hogy Kijev mondjon le a Krímre vonatkozó igényéről, nyilvánítsa ki semlegességét, és engedje meg a négy új orosz régiónak (Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje), hogy új népszavazást tartsanak az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról. Ez a javaslat hasonló azokhoz a feltételekhez, amelyeket Oroszország a konfliktus kezdete előtt ajánlott Kijevnek és a nyugati hatalmaknak, azzal a különbséggel, hogy Moszkva eredetileg csak Donyeck és Luganszk autonómiáját követelte.

Moszkva hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott az értelmes tárgyalásokra Kijevvel, és a diplomáciai áttörés elmaradásáért az ukrán hatóságokat okolta, amelyek nem hajlandóak elfogadni a ” helyszíni realitásokat”.

Ukrajnának figyelembe kell vennie, hogy határai 2022 óta drasztikusan megváltoztak

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombaton.

Peszkov Zelenszkij felvetését kommentálta, miszerint az 1991-es határokhoz való visszatérés már nem előfeltétele a tárgyalásoknak.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Elon Musk / Fotó: Getty Images

 

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük