KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A NATO tag Törökország légitársaságát zárta ki légteréből az EU

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió lezárta légterét a török Southwind Airlines légitársaság előtt, mivel az állítólagosan kapcsolatban áll Oroszországgal – jelentette a héten az Aero Telegraph svájci székhelyű hírportál. A beszámoló szerint az intézkedés az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen bevezetett szankciókkal függ össze.

Az antalyai székhelyű charter légitársaságot 2022-ben hozták létre, hogy utasokat szállítson Oroszország és Törökország között, de nemrég engedélyt kért arra is, hogy Törökországból Németországba, Görögországba, Finnországba és más uniós országokba is indíthasson járatokat. Március 25-én azonban a finn Közlekedési és Hírközlési Ügynökség kitiltotta a légitársaságot a légteréből, amit azzal indokoltak meg, hogy egy vizsgálat során kiderült, hogy a légitársaság „jelentős tulajdonhányada és a tényleges irányítása” „orosz érdekeltekhez kapcsolódik”, ezért nem engedélyezhető a működése az uniós államban (Finnországban).

Az Aero Telegraph szerint március 28-án Brüsszel arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókra vonatkozó rendelet értelmében a Southwind Airlines felszállási, átrepülési és leszállási tilalom alá tartozik, és ezzel gyakorlatilag kitiltotta a légitársaságot az Európai Unió légteréből. Az intézkedés haladéktalanul hatályba lépett.

Az Oroszországi Utazásszervezők Szövetsége (ATOR) pénteken a tilalomra hivatkozva törölte a Southwind járatait Antalya és Kalinyingrád között, mivel a járatok korábban az EU légterén keresztül közlekedtek.

A török légitársaság hátterével kapcsolatos kérdéseket először a Bild című német bulvárlap vetette fel tavaly decemberben. A hírportál akkor arról számolt be, hogy a Southwindet orosz állampolgárok alapították, és személyzetének valamint flottájának nagy részét az EU-ból már kitiltott orosz Nordwind Airlines légitársaságtól bérli. Erre reagálva Safa Oruc, a Southwind repülésbiztonsági vezetője a finn YLE hírügynökségnek elmondta, hogy a légitársaság tulajdonosa egy török állampolgár, és mind a légitársaság, mind a repülőgépek törökországi bejegyzésűek.

Az EU az Oroszország elleni szankciók részeként nem sokkal az ukrajnai konfliktus 2022 februári kirobbanása után lezárta légterét az orosz repülőgépek és légitársaságok elől. Hasonló intézkedéseket vezetett be az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság és Ausztrália is. Oroszország válaszul hasonló tilalmat rendelt el az említett országok légitársaságai ellen.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor ma európai vezetőkkel tekinti át a kialakult háborús helyzetet Brüsszelben

Februárban az EU és az USA újabb szankciókat vezetett be az Oroszországgal szemben, amelyek több ország, köztük Törökország különböző szervezeteit célozták meg. Összesen 16 török vállalatot szankcionáltak, mert állítólag elősegítették az orosz hadsereg által felhasználható kettős rendeltetésű termékek tranzitját. Washington arra is figyelmeztette Ankarát, hogy a török bankokat és további vállalatokat másodlagos szankciókkal sújthatnak, amiért orosz szervezetekkel üzletelnek.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük