KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Eljárás indult egy felvidéki magyar újság ellen a nyelvtörvény alapján

A szlovákiai államnyelvtörvény megsértésére hivatkozva vizsgálat indult a Szabad Újság című hetilap óriásplakátjai ügyében – derül ki abból a levélből, amelyet a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) nagyszombati megyei hivatala küldött a hetilapot megjelentető galántai Mediaimpress kiadónak. A kereskedelmi felügyelet szerint egy Kassa megyei ellenőrzéskor megállapították, hogy két helyen is olyan Szabad Újságot reklámozó óriásplakátok vannak, amelyeken kizárólag magyar nyelvű a szöveg, ami ellentétes a hatályos nyelvtörvénnyel.

„Az olvasó nemzetisége? Nem akadály, ha megérti amit olvas! Szabad Újság, a mi hetilapunk” – idézi a levél a plakát szövegét. „A reklám nincs feltüntetve államnyelven, ahogy azt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2009/357-es számú államnyelvről szóló törvénye megköveteli” – állapítja meg a levél az ellenőrzés eredményét.

Zuzana Makánová, a SOI nagyszombati hivatalának igazgatója értesíti a Mediaimpress tulajdonosát: október 8-án a felügyelet emberei felkeresték a társaság székhelyét, hogy tisztázzák az ügy hátterét, különösen, hogy ki rendelte meg a reklámot, ki terjesztette és hány darab készült belőle. Mivel akkor a kiadó székhelyén nem voltak jelen a felelős személyek, akik felvilágosítást adhattak volna, a SOI jelezte, hogy emberei újra felkeresik a kiadót. A kereskedelmi felügyelőség ugyanakkor felhívta a kiadó figyelmét arra, hogyha a kijelölt napon nem teszi lehetővé az ellenőrzés elvégzését, akkor az törvénysértésnek bizonyul, amiért akár 1659,69 eurós büntetés is kiszabható.

„A Szabad Újság magyar hetilap. Másképpen fogalmazva: magyar nyelvű hetilap, amely a magyarul tudóknak, magyarul olvasóknak készül és szól” – reagált az MTI tudósítójának megkeresésére Varga Péter, a Mediaimpress tulajdonosa.

„Ilyen összefüggésben nem látom értelmét annak, miért kellene egy magyar olvasónak szóló újságot, szlovákul reklámozni. Ez teljesen értelmetlen. Számomra az sem mellékes, hogy a dupla mennyiségű információ, dupla összegbe is kerülne” – tette hozzá Varga.

A szlovák kulturális miniszter a nyest.hu-nak adott interjúja alapján ez az eljárás legalábbis elgondolkodtató. Marek Madaric szerint ugyanis a törvény megsértésével kapcsolatos eseteket a „Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának államnyelvtörvénnyel foglalkozó részlegén dolgozó tisztviselők, a felügyelet végzésének keretében, az ellenőrzésről szóló 10/1996. sz. törvénynek megfelelően” vizsgálják.

Ez is érdekelheti:  Elon Musk lemondásra szólította fel a titkosszolgálat vezetőjét, miután Trump ellen merényletet kíséreltek meg

Sem Madaric, sem más szlovák források nem említik, hogy a minisztériumon és annak illetékesein kívül bárki már is fel lenne hatalmazva a kérdéses esetek vizsgálatára, arra meg pláne nem, hogy egy nem minisztériumi szervezet szankciókat helyezzen kilátásba. Sőt, a sajtóra vonatkozó különleges szabályok szerint ez az egész eljárás gyaníthatóan szabályellenes.

Felvidék Ma – Szebb Jövő

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük