TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Elismerték az ukránok, már használják a Storm Shadow rakétákat mély, oroszországi célpontok ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán hadsereg már használja a brit gyártmányú Storm Shadow rakétákat mélyen orosz területen lévő célpontok támadására, miután London felhatalmazást adott erre – jelentette ki Jurij Sak, Ukrajna stratégiai ipari miniszterének tanácsadója.

Ezt a beismerést azután tette, hogy David Cameron brit külügyminiszter a hónap elején kijelentette, hogy Kijevnek joga van ahhoz, hogy az Egyesült Királyság által szállított fegyverekkel csapást mérjen Oroszországra.

A Bloomberg TV-nek adott, kedden közzétett interjúban Sakot arról kérdezték, hogy az ukrán erők szándékoznak-e külföldi fegyvereket bevetni az orosz-ukrán konfliktus frontvonala mögött messze fekvő célpontok ellen. Azt válaszolta, hogy ilyen esetekre már volt példa.

„Az Egyesült Királyság már korábban is engedélyezte Ukrajnának, hogy használja a nagy hatótávolságú rakétáit, a Storm Shadows rakétákat, és mi sikeresen használtuk is azokat”

– állította a tanácsadó, anélkül, hogy további részleteket közölt volna ezekről a csapásokról.

Moszkva korábban azzal vádolta meg Kijevet, hogy brit fegyvereket használ az orosz régiók elleni támadások végrehajtásában. Május elején, nem sokkal Cameron megjegyzései után Szergej Beljajev orosz külügyminisztériumi tisztviselő azt állította, hogy „az Egyesült Királyság által szállított fegyvereket az ukrán hadsereg aktívan használja a Donbassz, valamint más orosz régiók polgári infrastruktúrája és polgári lakossága elleni terrortámadásokban”.

Eközben Ukrajna továbbra is azt követeli, hogy több külföldi támogatója adjon zöld utat neki, hogy nyugati fegyverekkel hajtson végre csapásokat mélyen az orosz területeken belül. Nagy-Britannián kívül több más ország, köztük Lengyelország és Lettország is azt nyilatkozta, hogy nincs kifogásuk az általuk adományozott rakéták ilyen jellegű alkalmazása ellen.

A múlt héten Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is szorgalmazta, hogy a blokk tagjai engedélyezzék Kijevnek, hogy bevethesse ezeket a fegyvereket Oroszország ellen. Azt hangsúlyozta, hogy az ilyen fegyverek használatára vonatkozó tilalom fenntartása azt jelenti, hogy megtagadják Ukrajnától az önvédelem képességét.

Ez is érdekelheti:  Drágul a benzin és a dízel is péntektől

Moszkva ugyanakkor keményen figyelmeztetett az ilyen lépésekre. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hangsúlyozta, hogy a nyugati fegyverekkel Oroszországra mért nagy hatótávolságú csapások a konfliktus súlyos eszkalációját jelentenék.

„Ez a folyamatos eszkaláció súlyos következményekkel járhat. Ha ezek a súlyos következmények bekövetkeznek Európában, hogyan fog viselkedni az USA, figyelembe véve a stratégiai fegyverek terén fennálló paritásunkat? Nehéz megmondani. Vajon globális konfliktust akarnak?”

– tette fel a kérdést az orosz elnök.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Storm Shadow cirkálórakéta © AFP / RABIH MOGHRABI

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük