KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Elfogadták Brüsszelben a migrációs paktumot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Parlament LIBE bizottsága elfogadta szerdán a migrációs paktumot, támogatva, hogy új jogi keretbe foglalják a migrációt. Az új menekültügyi és migrációkezelési rendelet kötelező szolidaritást ír elő a migrációs nyomás alatt állóként elismert uniós országoknak – olvasható az Európai Parlament oldalán.

A paktum pontjai egyebek mellett kimondják, hogy a tagállamok választhatnak a menedékkérők befogadása, pénzügyi hozzájárulás vagy operatív támogatás nyújtása között.

A bevándorlókat szigorúbb ellenőrzés alá vetik az érkezéskor, rögzítik az arcképüket, ujjlenyomatot vesznek tőlük, a gyermekeket pedig hatéves kortól azonosítják. A dokumentum előirányozza a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálását, valamint a kötelező biztonsági és egészségügyi ellenőrzéseket az EU-ba illegálisan belépő személyeknek. Ezekkel az intézkedésekkel azonban inkább a migrációt menedzselné, minthogy megállítaná Brüsszel.

Gyorsabb menekültügyi eljárások

A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet EU-szerte egységes eljárást hoz létre a nemzetközi védelem megadására és visszavonására, felváltva a tagállamokban alkalmazott különböző eljárásokat. A megreformált Eurodac adatbázis az EU területére szabálytalanul érkezők hatékonyabb azonosítását szolgálja majd, arcképekkel kiegészítve az ujjlenyomatokat.

A hatóságok azt is rögzíthetik, ha valaki biztonsági fenyegetést jelenthet.

Az új szabályok EU-szerte egységes normákat határoznak meg a nemzetközi védelmet kérelmező személyek elismerésére és az ilyen védelemre jogosultaknak biztosított jogok típusára vonatkozóan. A tagállamokban hozott menedékjogi határozatok közötti hatékonyabb jogi együttműködést rendszeres felülvizsgálatok segítségével szeretnék elérni.

A befogadási feltételekről szóló felülvizsgált irányelv fő célja, hogy az EU tagállamaiban egyenlő befogadási normákat biztosítson az anyagi feltételekben, beleértve a lakhatást, az egészségügyi ellátást és a menedékkérők megfelelő életszínvonalát. A regisztrált menedékkérők ezáltal állítólag jobban be tudnak majd illeszkedni, illetve az új szabályok elriasztják a kérelmezőket attól, hogy az első regisztrációt követően az EU-ban mozogjanak.

A migrációs paktum részelemei nem előremutatók, nem az európai emberek biztonságát szolgálják, nincsenek összhangban az európai emberek érdekeivel – jelentette ki szombaton Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna hirtelen kilépett a fekete-tengeri megállapodásból

Szerinte a paktum visszahozza a kvótákat, azaz egy brüsszeli központból döntenék el, hogy melyik tagállamnak mennyi illegálisan érkező migránst kellene befogadnia. Magyarországnak táborokat kellene létrehoznia, ahol el kellene helyezni illegális bevándorlókat, itt kellene őket ellátni, és elbírálni a menedékkérelmüket.

Hidvéghi Balázs: A migrációt meg kell álltani

A migrációs paktumról Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán úgy fogalmazott:

A bevándorláspártiak azért akarják még most áterőltetni a döntést, mert félnek a valódi jobboldali erők előretörésétől a júniusi választáson!

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Illegális bevándorlók várakoznak egy mentőhajóban a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében 2024. január 12-én (Fotó: MTI/EPA-EFE/Miguel Barreto)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük