KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

El País: az Orbán-Putyin találkozó felerősítette az EU megosztottságát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi találkozója felerősítette a megosztottságot az Európai Unión belül – írja az El País.

“Az uniós országok hetek óta keményen próbálják megteremteni az egység képét, amely a magyar miniszterelnök ellentmondásos gesztusa nélkül is törékeny volt. A Putyinnal való legutóbbi kínai találkozója komoly aggodalmat keltett az EU-ban”

– írja a lap.

A kiadvány szerint számos európai vezető elítélte Orbán lépését. Párizs például nem pozitív jelnek nevezte az orosz vezetővel folytatott tárgyalásait és egyeztetést sürgetett.

Mint a lap megjegyezte, a helyzetet bonyolítja az a bizonytalanság is, amely a Szlovákiában hatalomra kerülő Robert Ficóval kapcsolatos, aki megígérte, hogy leállítja az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.

“De nem csak Budapestről van szó. Az új szlovák miniszterelnök, az oroszbarát Fico érkezése megmutatta, hogy az Európai Unió megosztottsága folytatódik” – összegezte a cikk.

Orbán csütörtökön azt mondta, hogy büszke Magyarország béke stratégiájára, amely magában foglalja a Moszkvával való kapcsolatok megőrzését. Emlékeztetett arra, hogy Oroszországnak és Magyarországnak “közös szomszédja Ukrajna”, ezért fenn kell tartaniuk a párbeszédet.

Szijjártó Péter külügyminiszter szeptemberben azt mondta, hogy az EU és a NATO-országok megpróbálták rávenni Magyarországot, hogy ne találkozzon Oroszország és Belarusz képviselőivel a New York-i ENSZ-közgyűlésen. Magyarország úgy véli, hogy az ilyen magatartás patthelyzethez vezet, és nem járul hozzá a konfliktus békés megoldásának kereséséhez. Maga a magyar miniszter is többször felszólította a szövetségeseket, hogy ne zárják el a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelheti:  Putyin: A nukleáris erők teljes készültségben vannak

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük