KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Olyan, mint a pókháló: a Hamász több száz kilométernyi alagútrendszert működtethet Gáza alatt (videó)

Egyre több jel utal arra, hogy több száz kilométeres föld alatti alagútrendszert működtet a Hamász Gáza alatt. Az október 7-én indított terrorista akciójukat is onnan irányíthatták. Több minden utal arra is, hogy a terrortámadás után elrabolt túszokat is ott rejtegetik. Izrael több ízben is kísérletet tett az alagútrendszer megsemmisítésére.

Az M1-en bemutatott felvételeken az Al-Kasszam Brigádjának maszkos fegyveresei láthatók, amint a Gázai-övezet alatt meghúzódó egyik járatban menetelnek.

A terroristák rendszeresen közölnek videókat a föld alatti járatokról. Ezeket főleg Egyiptomból származó áruk csempészésére és az Izrael elleni támadások indítására használják.

A hálózat létezését a Hamász is beismerte. 2021-ben azt állították, hogy 500 kilométernyi alagutat építettek a Gázai övezet alatt, de ezt hivatalosan senki sem erősítette meg.

Feltételezések szerint ezekben a bunkerekben tarthatják fogva az elrabolt izraeli túszokat is.

Az izraeli hadsereg által csak „gázai metróként” emlegetett alagútrendszernek saját elektromos hálózata van. De üzemanyagot, élelmet és vizet is tárolnak odalent.

Egy egész várost ástak Gáza alatt, amelyet több tucat kilométer hosszú alagutak kötnek össze. Ezekben  minden megtalálható, hatalmas főhadiszállások, raktárak, kapcsolat a rakétakilövésekhez” – nyilatkozta egy nyugalmazott izraeli dandártábornok. Szerinte a rendszert nagyon nehéz felderíteni.

A föld alatti hálózatról egy hétfőn szabadon engedett túsz is beszámolt, akit szintén ott tartott fogva a Hamász. A 85 éves asszony pókhálóhoz hasonlította a rendszert.

Az alagútban kezdtünk menni, ahol a föld nedves, és mindig nagyon párás a levegő. Egy nagy teremhez értünk, ahol 25 ember gyűlt össze. Két-három óra múlva kiválasztottak a kibucomból, és egy külön helyiségbe vittek öt embert”– mondta a kiszabadult túsz.

„A Hamász valóságos föld alatti várost épített”

– erről az izraeli hadsereg szóvivője beszélt, aki fényképekkel, grafikákkal és hangfelvételekkel illusztrálta, hogyan használja a Hamász a kórházi rendszert a különböző parancsnoki állásokhoz. Szerinte az iszlamista szervezet a Sifa kórház alatti központból irányítja az Izrael elleni támadást.

Ez is érdekelheti:  Ma kezdődik a Republikánusok Kongresszusa az USA-ban

A Hamász a kórházakból vívja a háborút. Ezzel nemcsak az izraeliek, civilek életét veszélyezteti, hanem ártatlan gázaiakat is, akiket pajzsként használ. A Sifa nem az egyetlen kórház, hanem egy a sok közül. Módszeresen használják a kórházakat” – jelentette ki az izraeli hadsereg szóvivője.

A Hamász minderre úgy reagált, hogy az izraeli hadsereg állításai minden alapot nélkülöznek.

M1, hirado.hu

Kiemelt kép: printscreen / Alagutak Gázában

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük