KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy amerikai krimi ügyes tolvajaihoz hasonlította magát a brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottja

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy mestertolvajokról szóló filmből idézett a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri – derül ki a belga rendőrség felvételeiből. A politikus vádalkujának köszönhetően várhatóan újabb képviselők kerülhetnek a gyanúsítottak padjára az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb brüsszeli botrányában.

Olyanok vagyunk, mint az Ocean’s 11

 – így viccelődött Pier Antonio Panzeri, a brüsszeli korrupciós botrány Eva Kaili melletti másik fő gyanúsítottja, amikor a lakásán pénzt adott át Luca Visentini olasz szakszervezeti vezetőnek.

A belga rendőrség felvételein hallható idézet egy 2001-es, mestertolvajokról szóló filmből való, az utalás pedig arra vonatkozhatott, hogy olyan ügyes tolvajok, mint az Ocean’s 11 főszereplői, vagyis trükkös bűnözőknek tartották magukat, amilyenek a legendás film karakterei.

Panzeri a csökkentett büntetésért hajlandó vádalkut kötni, a mostani hírek szerint öt év börtönt kaphat, amelyből négy évet felfüggesztenek, egyet pedig börtönben vagy házi őrizetben kell töltenie – írja az Origó.

A politikus a csökkentett büntetésért cserébe bevallotta, hogy bűnszervezetben vett részt, és rögzítette, együttműködik a rendőrséggel a többiek ügyében. Beismerte például, hogy részt vett korrupcióban, és hogy 120 ezer eurót adott át egy belga szocialista EP-képviselőnek.

De várhatóan meg fog még nevezni francia, német, görög és belga ügyben érintett EP-képviselőket is.

Az Origó érdekességként említi, hogy a volt EP-képviselő gyakorlatilag akkor járt be az európai parlamentbe a ciklusa után, amikor csak akart, ezért most elvennék a korábbi EP-képviselők automatikus belépőjét, helyette minden nap regisztrálniuk kellene a belépésnél.

Sajtóértesülések szerint a korrupcióval gyanúsított Panzeri a többi brüsszelitához hasonlóan szeretett luxuskörülmények között élni. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy Eva Kaili gyakorlatilag úgy élt, mint egy filmsztár: karibi nyaralás, fényűző partik Athén klubjaiban szupermodellek társaságában, luxusingatlanok.

 

Akár hat magyar baloldali EP-képviselő is benne lehet a brüsszeli korrupciós botrányban

Az Origó a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban arra is rávilágít írásában, hogy az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) egyik emberi jogi jelentése alapján joggal feltételezhető, hogy akik megszavazták, érintettek a brüsszeli korrupcióban.

Márpedig köztük van szinte az összes magyar baloldali EP-képviselő, köztük Dobrev Klára, Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is.

A Manu Pineda képviselő nevéhez köthető, emberi jogi vonatkozású jelentésben Marokkó és Katar egyaránt pozitívan szerepelnek, ráadásul a jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy vajon miért támogatta ilyen erőteljesen a szocialista és a liberális Renew frakciók tagjainak többsége a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességét – mutat rá a lap.

Gyurcsányné és Gurmai Zita után újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Eva Kailival.

Ujhelyi István nemcsak hogy szoros kapcsolatban volt Kailival, hanem közösen szervezett vele konferenciát, valamint egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a korrupciós botrányba keveredett görög politikus.

Ujhelyi azonban decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival – írta az Origó.

A brüsszeli korrupciós botrány tavaly decemberben robbant ki, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét; Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

A baloldali európai tisztviselők sok millió eurós megvesztegetési botránya nemcsak tovább rombolja a Brüsszel és az EU iránti eddig sem túl erős bizalmat, hanem minden jel szerint maga alá temetheti a jelenleg fennálló rendszert is – mutat rá a lap. Rober Golob szlovén miniszterelnök például így fogalmazott egy friss Politico-podcastban:

Gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés nem történt a parlamentben, ez számomra tényleg elképesztő

– erősítette meg a széles körben terjedő nézetet, hogy a botrány az egész EU hitelességét fenyegeti, aminek különös jelentősége van a jövő évi európai parlamenti választások előtt.

Origo, Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Antonio Panzeri

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: