KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Eddig nem látott méretű hadgyakorlattal készülnek az amerikaiak a kínai támadásra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kulcsfontosságú Bashi-csatorna védelmére készül az Egyesült Államok a Fülöp-szigetek északi részén, hogy Kína ne tudja könnyen blokád alá venni Tajvant. Emlékezetes, éppen ezen a csatornán keresztül kerültek kínai anyahajók Tajvan keleti partjai közelébe, hogy aztán ott egy látványos hadgyakorlattal küldjenek komoly figyelmeztetést a szigetország függetlenségpárti politikusainak.

Egy sziklás, szélfútta szigeten, Tajvantól alig több mint 160 kilométerre délre, az amerikai tengerészgyalogság és a hadsereg csapatai felfegyverezve, köztük Javelin és Stinger rakétavetőkkel ugrottak ki az MV-22 Osprey repülőgépekből, mielőtt tábort vertek volna egy görögdinnyeföld mellett – kezdi riportját a The Wall Street Journal a Fülöp-szigeteki Basco-szigeten tartott amerikai hadgyakorlatról.

A lap szerint a sziget túloldalán hétfőn egy Himars rakétavetőt tettek partra egy kétéltű partraszálló hajóról. Erre azért lehet szükség, mert a Himars rendszerrel az amerikai erők akár több száz mérföldre lévő hajókat is célba vehetnek.

A forgatókönyv célja az volt, hogy megmutassa, az Egyesült Államok képes támogatni a Fülöp-szigetek védelmét, és a Himars rendszer segítségével szárazföldi és tengeri célpontokra távolról csapást mérni

– közölték amerikai katonai tisztviselők.

„Ez a fegyverrendszer elképesztő dolgokra képes, amit – úgy vélem – kiválóan bebizonyított Ukrajnában – mondta Joseph Ryan vezérőrnagy, a hawaii székhelyű 25. gyalogoshadosztály parancsnoka, amely mintegy 100 katonát küldött a bascói gyakorlatra.

A Wall Street Journal által leírt jelenetek

a valaha volt legnagyobb hadgyakorlat részét képezik, amelyet az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek együttműködésével tartottak meg, és amellyel arra készülnek fel, ha Kína erőszakkal próbálná elfoglalni Tajvant.

A Himars rendszerrel a tervek szerint még ezen a héten kilőnek egy leszerelt hajót a Fülöp-szigetek nyugati partjainál, az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közötti, több mint 17 500 katona részvételével, nagyjából két hete zajló éves hadgyakorlat befejezéseként.

A Basco-szigetről a kiemelt stratégiai jelentőségű Bashi-csatornát lehet jól védeni.

A mintegy 113 kilométer széles csatorna, amelyet Tajvan déli csücske és a Bascót is magában foglaló szigetcsoport határol, hozzáférést biztosít a kínai haditengerészet számára Tajvan keleti partvidékéhez és a Csendes-óceánhoz. A Santung kínai repülőgép-hordozó például e hónap elején áthaladt a csatornán, hogy a kínaiak sugárhajtású vadászgépekkel végezhessenek hadgyakorlatot Tajvantól keletre. Mindezt a kínai külügyminisztérium egyértelműen közölte, komoly figyelmeztetésnek szánták Tajvan függetlenségre törekvő politikusainak címezve.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor Ukrajna-párti aláírását követeli Meloni pártcsaládja

A csatorna jelenti a legrövidebb utat a Tajvani-szorosba küldött amerikai erők számára a guami légi és haditengerészeti bázisokról, valamint kulcsfontosságú átkelőhely a kereskedelmi hajózás és az Ázsia egész területét összekötő kommunikációs kapcsolatokat biztosító tenger alatti kábelek számára.

Basco és más szigetek a Fülöp-szigetek északi részén kiindulópontjai lehetnek a Tajvan körüli konfliktusra adott amerikai katonai válaszlépéseknek.

A kínai külügyminiszter, Csin Gang szombaton Manilában Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel folytatott megbeszélésén felszólította a délkelet-ázsiai országot, hogy maradjanak pártatlanok, és tartsák fenn a stratégiai függetlenség iránti elkötelezettségüket. Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter Csinnel folytatott szombati találkozóján azonban azt hangoztatta, hogy Manila független külpolitikát folytat, és aggódik a Tajvani-szorosban tapasztalható feszültségek miatt.

Wall Street Journal azt írja, a Fülöp-szigetek északi részén néhány helyi politikai vezető a megnövekedett amerikai katonai jelenlét miatt attól tart, hogy az belerángathatja az országot egy konfliktusba Kínával Tajvan miatt. Ciriaco Gato, a Bascót is magában foglaló tartomány kongresszusi képviselője azonban azt mondta, üdvözli a legutóbbi gyakorlatot, mert a Fülöp-szigetek északi része szinte elkerülhetetlenül belekerülhet egy Tajvannal kapcsolatos válságba.

hirado.hu

Kiemelt kép: amerikai és Fülöp-szigeteki katonák közös hadgyakorlaton Fort Magsaysaysay-ben 2023. április 13-án Nueva Ecija-ban, a Fülöp-szigeteken (fotó: Ezra Acayan/Getty Images).

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük