KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

E-ON és a sztálinista hagyományőrzés – Besnyőn

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Érdekes népszokások kerülnek elő a munkásmozgalmi sifonyérból, megyénk egyik zsákfalucskájában, a cca. 1800 főt számláló Besnyőn, ahol az idő, 1950-körül megállt. Igaz persze, hogy a modern idők szele is megcsapkodja olykor a települést, de minden modernség, egy bizonyos ponton összekapcsolódik a sztálinista korszak élő hagyományaival.

Az a bizonyos pont pedig nem más, mint a feljelentgetés, a törvénytelenség, közigazgatási támogatással. Besnyőn nincs jegyző, csak egy jegyzőből visszaminősített fontoskodó, felesleges irodavezető, mert az önkormányzat voltaképpen a kiváló szakembergárdával rendelkező Iváncsán található. Persze, testület és polgármester van, ám, a falu állapota inkább kiáltana Iváncsa polgármesteri hivatala felé, segítségért. De lássuk az elején: A modern idők vívmánya, hogy az Eon mindenféle bejelentés és engedélykérés nélkül évente megjelenik és szakember hozzáértése nélkül megcsonkítják a vezetékeik alatt lévő fákat. Az önkormányzat engedélyével, de a lakosok kizárásával. Majd jön egy forgácsológép, és a levágott ágakat megőröli. Ám, nem mindet. Ha szúrós akác, vagy vadnarancsnak nevezett koronaakác (Gleditsia triacanthos) a csonkolás áldozata, akkor azt otthagyják, mert szúr…

Ekkor lép be a sztálinista DK-s besnyői önkormányzat, amely nem az Eon-t vonja kérdőre a hanyag munkavégzés miatt, hanem a lakost fenyegeti. Azonban a lakost is hátulról, jó bolsevik módjára. Ha a lakos nem tulajdonos, hanem bérlő, akkor olyan levelet ír az irodavezető a tulajdonosnak, mintha a lakos szántszándékkal elhanyagolva hagyta volna a területet – amelyet az Eon tett tönkre, járhatatlanná téve a járdát.

A DK-s irodavezető, kissé aljaskodó levelét a feljelentésben járatos, szintén DK-s szomszéd bejelentése alapján írta – ellenőrzés és a lakos, azaz a bérlő megkérdezése nélkül – a tulajdonosnak. Bár, ismeri lakos bérleti szerződését, és tudja, hogy 50 évig nem a tulajdonosnál kell aljaskodva mószerolni, hanem egyenesen szólni kellene a tulajdonosi jogokat 50 évig gyakorló lakosnak. Ám, ez a tény kellő rosszindulattal és az átlagosnál is kevesebb szellemi kapacitással érthetetlen a hivatalvezető számára.

A sztálinista hagyományőrzés tehát, remekül működik e kis falucskában, kivált, ha egyházi ingatlanról, az egyházról van szó.

Mindössze egyetlen kérdés merül fel: Ha már a települések összevonása miatt a jegyzői hivatal és az értelmes, emberséges hivatalnokok Iváncsán vannak, akkor miért kell fenntartani egy önkormányzat-csökevényt horribilis összegért, ha az folyamatosan és törvénytelenül, amúgy is a lakosságot zaklatja. Miért nem elég az a tisztességes kormánypárti önkormányzat az összevont települések számára, amely emberségesen és törvényesen jár el, Molnár Tibor polgármester és Sáfár Gabriella jegyző asszony vezetésével?

A fentiekhez hasonló ügyek miatt, egy-egy betelepülő család (és erre friss példa is van!) beköltözése után, heteken belül meghirdeti a vásárolt besnyői ingatlant és sietve elhagyja a falut… hála a nem Besnyőn élő faluvezetésnek…

És ez, csupán a besnyői közigazgatás jéghegyének a csúcsa… Reméljük, hogy a sztálini – DK-s – irodavezetést, e szebb napokat is látott településen, hamarosan sikerül megszüntetni!

 

Czeglédi Andrea

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: