KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

E-ON és a sztálinista hagyományőrzés – Besnyőn

Érdekes népszokások kerülnek elő a munkásmozgalmi sifonyérból, megyénk egyik zsákfalucskájában, a cca. 1800 főt számláló Besnyőn, ahol az idő, 1950-körül megállt. Igaz persze, hogy a modern idők szele is megcsapkodja olykor a települést, de minden modernség, egy bizonyos ponton összekapcsolódik a sztálinista korszak élő hagyományaival.

Az a bizonyos pont pedig nem más, mint a feljelentgetés, a törvénytelenség, közigazgatási támogatással. Besnyőn nincs jegyző, csak egy jegyzőből visszaminősített fontoskodó, felesleges irodavezető, mert az önkormányzat voltaképpen a kiváló szakembergárdával rendelkező Iváncsán található. Persze, testület és polgármester van, ám, a falu állapota inkább kiáltana Iváncsa polgármesteri hivatala felé, segítségért. De lássuk az elején: A modern idők vívmánya, hogy az Eon mindenféle bejelentés és engedélykérés nélkül évente megjelenik és szakember hozzáértése nélkül megcsonkítják a vezetékeik alatt lévő fákat. Az önkormányzat engedélyével, de a lakosok kizárásával. Majd jön egy forgácsológép, és a levágott ágakat megőröli. Ám, nem mindet. Ha szúrós akác, vagy vadnarancsnak nevezett koronaakác (Gleditsia triacanthos) a csonkolás áldozata, akkor azt otthagyják, mert szúr…

Ekkor lép be a sztálinista DK-s besnyői önkormányzat, amely nem az Eon-t vonja kérdőre a hanyag munkavégzés miatt, hanem a lakost fenyegeti. Azonban a lakost is hátulról, jó bolsevik módjára. Ha a lakos nem tulajdonos, hanem bérlő, akkor olyan levelet ír az irodavezető a tulajdonosnak, mintha a lakos szántszándékkal elhanyagolva hagyta volna a területet – amelyet az Eon tett tönkre, járhatatlanná téve a járdát.

A DK-s irodavezető, kissé aljaskodó levelét a feljelentésben járatos, szintén DK-s szomszéd bejelentése alapján írta – ellenőrzés és a lakos, azaz a bérlő megkérdezése nélkül – a tulajdonosnak. Bár, ismeri lakos bérleti szerződését, és tudja, hogy 50 évig nem a tulajdonosnál kell aljaskodva mószerolni, hanem egyenesen szólni kellene a tulajdonosi jogokat 50 évig gyakorló lakosnak. Ám, ez a tény kellő rosszindulattal és az átlagosnál is kevesebb szellemi kapacitással érthetetlen a hivatalvezető számára.

Ez is érdekelheti:  A francia Nemzetgyűlésben ugyanúgy működik a kirekesztés, mint az EP-ben

A sztálinista hagyományőrzés tehát, remekül működik e kis falucskában, kivált, ha egyházi ingatlanról, az egyházról van szó.

Mindössze egyetlen kérdés merül fel: Ha már a települések összevonása miatt a jegyzői hivatal és az értelmes, emberséges hivatalnokok Iváncsán vannak, akkor miért kell fenntartani egy önkormányzat-csökevényt horribilis összegért, ha az folyamatosan és törvénytelenül, amúgy is a lakosságot zaklatja. Miért nem elég az a tisztességes kormánypárti önkormányzat az összevont települések számára, amely emberségesen és törvényesen jár el, Molnár Tibor polgármester és Sáfár Gabriella jegyző asszony vezetésével?

A fentiekhez hasonló ügyek miatt, egy-egy betelepülő család (és erre friss példa is van!) beköltözése után, heteken belül meghirdeti a vásárolt besnyői ingatlant és sietve elhagyja a falut… hála a nem Besnyőn élő faluvezetésnek…

És ez, csupán a besnyői közigazgatás jéghegyének a csúcsa… Reméljük, hogy a sztálini – DK-s – irodavezetést, e szebb napokat is látott településen, hamarosan sikerül megszüntetni!

 

Czeglédi Andrea

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük