KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dr. Polgárdy Géza: Meloni felajánlott közvetítése jelentős esemény, de vajon mennyit ér?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Georgia Meloni olasz miniszterelnök tegnap, december 29-én év végi sajtótájékoztatót tartott, melyen értékelte kormánya első kéthavi munkáját. Ekkor egyúttal bejelentette, hogy még február 24-e, az ukrajnai háború első évfordulója előtt Kijevbe utazna, hogy közvetítsen az oroszok és ukránok között a béke megállapodás létrejötte érdekében.

Meloni felajánlása jelentős esemény, noha ő maga is elismerte, hogy jelenleg nem észlelhető a harcoló felek részéről túlzottan nagy megegyezési szándék.

Mindez arra késztetett bennünket, hogy a lehető leg-egyszerűbb megfogalmazásban vázoljuk a harcoló felek álláspontjait, amelyeket figyelembe véve Meloninak a felek közötti kompromisszumra kellene törekednie.

Oroszország hajlandó lenne tárgyalni Ukrajnával a háború befejezéséről abban az esetben, ha Ukrajna tudomásul venné, hogy az orosz hadsereg által a jelen háborúban elfoglalt területek és a 2014-ben elfoglalt Krím félsziget is a továbbiakban Oroszország részét képezik.

Ukrajna szintén hajlandó lenne tárgyalni Oroszországgal egyetlen esetben: ha Oroszország visszavonná katonáit a most elfoglalt ukrajnai területekről és a Krím félszigettel együtt elismerné, hogy ezek a területek Ukrajna részei. (Az USA szerepéről most egy szót sem ejtünk, lehet, hogy helytelenül.)

Kétségtelen tény, hogy a kívülálló számára a felek ezen álláspontjai egész egyszerűen kibékíthetetlen módon ellentétesek, a kompromisszumnak még a leghalványabb jeleit is nélkülözik.

Mi, a magyarok döntő többsége osztjuk Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját, aki minden alkalommal, amikor e háborút illetően kérdezik, kijelenti, hogy ez nem a mi háborúnk és nem is akarunk bele keveredni. Mi a békében vagyunk érdekeltek, ez így volt eddig is, így van most is, és így lesz ezután is. Ezért Meloni és minden más, a háborúzó felek között megállapodásra törekvő politikus kezdeményezésének örülünk, hiszen a harcok itt dúlnak a szomszédunkban, s annak káros, negatív következményeit, mi sem nem tudjuk elkerülni. Azaz érdekeltek vagyunk a békében, noha annak ma még a leghalványabb jelét sem látjuk…

Ez is érdekelheti:  Fricz Tamás: Nem állunk meg Schwechatnál

 

Kiemelt kép: Profimedia Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük