KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dr. Polgárdy Géza: Franciaországi tragédia, – két felvonásban

(Első felvonás: Emmanuel Abayisenga ruandai migráns 2020.július 18-án felgyújtotta Nantes katedrálisát. Második felvonás: ugyanez a ruandai migráns most, 2021. augusztus 9-én meggyilkolta a neki hónapok óta szállást adó Olivier Maire atyát, katolikus papot.)

Mindannyian emlékezhetünk: 2019. április 15-én lángba borult Párizs egyik jelképe, a Notre Dame tetőszerkezete. Az már ekkor tudható volt, hogy e franciaországi templomgyújtogatásnak lesz folytatása és nem is kellett sokáig várni. Mert 2020. július 18-án, szombaton reggel nyolc óra körül kigyulladt a nantes-i katedrális is. Hogy gyújtogatás történt, az nem lehetett vitás, hiszen mint Pierre Sennes nantes-i ügyész elmondta, a tűz egyszerre három helyen lobbant fel: az orgonánál és a templomhajó jobb és baloldalán. Ilyen véletlenek pedig nincsenek! Egyszerre három helyen is tűzet „keletkeztetni” csakis és kizárólag előre megfontoltan, azaz szándékosan lehet. A nantes-i Szent Péter és Szent Pál székesegyház végül nem vált teljesen a tűz martalékául, mert a tűzoltók órákon át tartó megfeszített munkával ettől megmentették. Az épület szerkezete szerencsére nem sérült, de a székesegyház orgonája a tűzben elpusztult, és megsemmisültek a XV. századi üvegmozaik ablakok is.

A francia hercegek városának székesegyháza meglehetősen hosszú időn át épült. Az építkezés 1434-ben kezdődött és 457 éven keresztül tartott, mígnem 1891-ben végre kimondható volt, hogy elkészült. Aztán 1944 nyarán egy bombatámadás következtében súlyos sérüléseket szenvedett. De rendbe hozták. 1972-ben éppen felújításokat végeztek volna rajta, de tűz ütött ki, melyben megsemmisült a tetőzet. A restaurálás 13 évig tartott, következő átadása 1985-ben volt. Aztán telt-múlt az idő és 2015-ben ismét kigyulladt a katedrális! Hogy kitől, mitől, azt máig sem tudni. Ám szerencsére a lángokat megfékezték, majd az épületet rendbe hozták. Így érkezett el a tavaly nyári, júliusi szombat reggel, a mikor Nantes katedrálisa ismét lángba borult. A rendőrség gyanúsítottként kihallgatta azt az akkor 39 éves ruandai bevándorlót, Emmanuel Abayisengát, aki önkéntesként dolgozott az egyházmegyénél, és akinek a feladata az volt, péntekenként este bezárja az épületet.

Ez is érdekelheti:  Bayer: Mi a rossebért támadt volna meg Moszkva egy kijevi gyerekkórházat?

(Közbevetőleg említsük itt meg, hogy Francois Xavier Bellamy, a francia Republikánusok európai parlamenti delegációjának vezetője, a lángoló nantes-i székesegyházról készült képeket látva, azt szívszorítónak nevezte. A tűzoltókhoz fordulva pedig kijelentette, hogy „ A kezükben Franciaország lelkének egy darabja, ez a tűz emlékeztet arra, hogy az örökségünk mindenhol törékeny és veszélyeztetett.”)

A kihallgatás (meg a nyomozás, ha az is volt) nem járhatott sok eredménnyel, mert jószerivel nem történt semmi. Az ugyanis, hogy Abayisengát úgynevezett „igazságügyi megfigyelés” alá helyeztek, ha csak valamivel is, de bizony kevesebb a semminél. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ez egy porhintés! A hatóságok úgy csinálnak mintha, pedig dehogy. Az ég egy adta világon nem csinálnak semmit. Pusztába kiáltott szavaik egyes egyedül a közvélemény megnyugtatására szolgálnak, s csak arra jó, hogy az esetleges aggodalmaskodók vitorlájából kifogja a szelet. Erre mondja a magyar azt, hogy „nesze semmi, fogd meg jól!” Ha kendőzetlenül őszinte szeretnék lenni – és miért ne szeretnék?-, akkor azt mondanám, hogy a franciák „igazságügyi megfigyelés” alá helyezés nevű intézményének egyetlen célja az, hogy a bűnözőknek biztosítsa a szabad mozgást a következő bűncselekmény elkövetéséig! Cinikusan hangzik? Sajnálom, de így igaz!

S hogy nem a levegőbe beszélek, hogy nem vaktában vagdalkozom, azt sajnos a tények beigazolták. Mert a fent, a cím alatt megfogalmazott első felvonást bizony követte a második felvonás!

Mert Gerald Darmanin francia belügyér most, 2021. augusztus 9-én kénytelen volt bejelenteni, hogy Franciaország nyugati részén, Vedée megyében meggyil -koltak egy római katolikus papot. A hatvanéves Olivier Maire atya holttestére Saint-Laurentsur-Sevre-ben, egy missziós házban találtak rá.

S ha a nantes-i gyújtogatás a szokásos aktatologatás, kaki passzírozás, „nem csinálunk semmit, úgyis minek” jegyében nem is hozhatott semmi eredményt, most nem várt esemény történt! Emmanuel Abayisenga ugyanis elballagott a mortagnesursevre-i csendőrségre, s mint a katolikus pap, mint az atya gyilkosa, feladta magát. Megölte a jótevőjét, aki hónapok óta szállást adott neki…

Ez is érdekelheti:  Bayer: Mi a rossebért támadt volna meg Moszkva egy kijevi gyerekkórházat?

Most pedig kérem a tisztelt Olvasót, hogy kapaszkodjon meg, mert falrengető megfogalmazás következik. A hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy gyanítják, miszerint ez a személy a gótikus katedrális gyújtogatója!

Szóval gyanítják!

Most, több mint egy évvel az esemény után, immár gyanítják!

És ez kérem nem vicc!

De hát édes jó Istenem! Miért nem kérdezik meg? Mármint a gyilkosság kapcsán önmagát feladó Abayísengát? Vagy lehet, hogy feltételezik: a sokkal súlyosabb emberölést önkéntesen beismerő Abayisenga körömszakadtáig tiltakozna a gyújtogatás vádja ellen?

„Az atyát megöltem, azért is adtam fel magam! De az ehhez képest piti ügynek számító gyújtogatáshoz semmi közöm!”

A franciaországi állapotokról szóló többrészes, „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek” című sorozatomat természetesen folytatom. E mostani, „Franciaországi tragédia – két felvonásban”című írásom műsoron kívüli, csupán a most történt tragikus eseményre történő reagálás. Ki tudja miért, de írásom végére érve, valósággal ki akar belőlem törni egy kiáltás:

-Vive la France!

A szerző nyugd. jogász, közgazdász, szociológus, közíró

Forrás: Polgárdy Géza Blogja

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük