KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dollármentesítés: Kenya elnöke a pánafrikai fizetési rendszer mellett szólalt fel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

William Ruto kenyai elnök felszólította afrikai kollégáit, hogy ne használják tovább az amerikai dollárt a hazai fizetések során. Ezt hétfőn mondta Nairobiban, amikor az afrikai magánszektornak az afrikai kontinentális szabadkereskedelmi övezetről szóló konferenciáján beszélt. Ruto így fogalmazott:

„Mindannyiunknak nehézséget okoz az áruk és szolgáltatások kifizetése egyik országból a másikba, mivel különböző pénznemek használata van érvényben, miközben mindannyian ki vagyunk téve a dolláralapú környezetnek”.

Az elnök felszólította a földrészen dolgozó kollégáit, hogy mozgósítsák a központi és kereskedelmi bankokat, hogy csatlakozzanak a Pánafrikai Fizetési és Elszámolási Rendszerhez (PAPSS).

A 2022 januárjában elindított PAPSS egy központosított fizetési és elszámolási hálózat az Afrikán belüli áru- és szolgáltatáskereskedelem számára.

Dr. Tumi BB Senokoane, a Dél-afrikai Egyetem professzora az RT-nek nyilatkozott arról, hogy egy egész Afrikára kiterjedő valuta létrehozása „nem lehetetlen feladat”. Ruto hozzátette:

„A valuta dollármentesítésének lényege, hogy Afrika a saját valutájára akar támaszkodni az áruk vásárlásában és cseréjében, valamint tartalékokat akar képezni Afrika mint kontinens számára. Az elképzelés az, hogy egy közös valutát találjunk Afrika számára, amelyet az afrikai központi bankok használhatnak”.

A feltörekvő gazdaságok gyors növekedése nyomán az USA világgazdasági jelentősége tovább csökken. Úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy az USA elveszítse gazdasági és politikai fölényét globális szinten.

Ezt a folyamatot súlyosbítják az amerikai gazdaság kizárási tendenciái, amelyek egyre inkább kétségessé teszik az USA szerepét az állítólagos liberális világgazdasági rend képviselőjeként és a globalizáció bajnokaként.

Ezek a fejlemények felvetik a kérdést, hogy az amerikai dollár továbbra is tartalékvalutaként működhet-e és kell-e működnie a nemzetközi áru- és pénzpiacokon.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: William Ruto, kenyai elnök / Fotó: AFP © Tony Karumba

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: