KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dagesztánban nem ünneplik az újévet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Pogány, szovjet ünnep”

Oroszország déli, muszlimok lakta tartományában, Dagesztánban az iskolák 70 %-a nem tart szünetet újévkor, öt járásban egyáltalán nem ünneplik meg az évkezdetet (ami az oroszok közt talán a legfontosabb ünnepnek számít). Főként falusi iskolákról, településekről van szó, a kezdeményezés akulról érkező, és a muszlim vallási újjászületéssel magyarázható.

Az imámok szerint az újév „pogány, szovjet ünnep”, s a muszlimoknak ajánlatos tartózkodni az újévi mulatságoktól.

Hogy a dagesztáni muszlimok mennyire ellenzik az újévet, jól demonstrálja az a pokolgép, amit egy éve, 2010. december 31-én helyeztek el a Derbent főterén felállított újévi fenyő alatt.

Dagesztánban az elmúlt években – különösen a fiatalok körében – nagy lendülettel zajlik a lakosság iszlamizálódása, különösen a szalafita („vahhabita”) tanok terjedése.

Dagesztánnal szemben Csecsenföldön Ramzan Kadirov csecsen vezető utasítására nagy pompával emlékeznek meg az újévről. A köztársaság minden településén újévi fenyőt állítottak, s a gyakran feltűnő Gyed Morozok és Sznyegurocskák látványa élesen megkülönbözteti Csecsenföldet a többi muszlim észak-kaukázusi köztársaságtól.

Nyezaviszimaja Gazeta – Oroszvilág

Nemzeti InternetFigyelő

Ez is érdekelheti:  Oroszország döntött, leállítja a benzinexportot

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük