A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Czakó István: Advent – azaz megérkezés, eljövetel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mindig reménységgel tekintettem a jövőbe, s úgy gondoltam, még mindig sokan vannak, akik tudják, mi is az adventi időszak. Megmondom őszintén, tavaly ilyenkor kissé megrendült optimizmusom.

Valamelyik Tv csatorna afféle kis közvélemény-kutatást készített a karácsonnyal kapcsolatban. A kérdés egyszerű volt: „Mit ünneplünk Karácsonykor?”. A válaszok megdöbbentettek. Az, hogy a húsvétot összekeverték a közelgő ünneppel, mellbe vágott. Sokan a „szeretet ünnepét” emlegették, meg a család ünnepét,… bizony, elkeseredtem. Volt egy harminc év körüli fiatalember, aki kerek perec bevallotta, hogy fogalma sincs, mit ünneplünk Karácsonykor. Ezen elkeseredve, de ugyanakkor felbuzdulva úgy döntöttem, írok néhány sort ezekről az időkről, ünnepekről.

Azt tapasztalom, hogy téves elképzelések vannak még azok között is, akik nagyjából sejtik, mit is jelent az ADVENT. Általában várakozást értenek alatta, holott a szó jelentése megérkezés, eljövetel, a latin adventus szóból. Az egyház (s ez alatt most bármelyik keresztyén/keresztény egyházat értem) az „Adventus Domini”-ra készül, azaz az „Úr érkezésé”-re.

A Szentírás szerint Jézus Krisztusnak két megjelenése volt/lesz a Földön. Az első a karácsonyi ünnepkörben megünnepelt születése, amikor emberkét jelent meg a világban, hogy végrehajtsa az Atya (Isten) megváltási tervét. S lesz még egy eljövetele, amikor – mint teljhatalmú úr – eljön ítélni élőket és holtakat, ki-kit aszerint, hogy jót tett-e vagy gonoszat életében. („Mert mindnyájunknak leplezetlenül kell odaállnunk a Krisztus ítélőszéke elé, hogy mindenki megkapja, amit megérdemel, aszerint, amit e testben cselekedett: akár jót, akár gonoszat.”2Kor 5:10). Ez a második eljövetel nem mindenki számára lesz öröm. Éppen ezért készülnünk kell rá, hogy még időben meg tudjunk állni ama ítélőszék előtt. Soha nem késő, mindig meg lehet térni, meg lehet változtatni az eddigi téves életvitelt, utat, de csak egyszer. Isten életünk utolsó pillanatáig ad lehetőséget, s sok esetben ezt az időpontot addig hosszabbítja, amíg látja, hogy van remény a helyes döntésünkre. Erre a második megjelenésre való felkészülésnek az időszaka, és nagy lehetősége az adventi időszak! Krisztus első eljövetele óta van lehetőségünk, hogy örök életet nyerjünk. Éppen ezért – miközben a kegyelmi idő kezdetére emlékszünk, s ezt ünnepeljük, mint Isten ajándékát – készüljünk arra a bizonyos második eljövetelre, ami egyszerre lesz félelmetes és csodálatos – hitem szerint.

(„Ahogyan Nóé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfia eljövetele is.

Mert amiképpen azokban a napokban, az özönvíz előtt, ettek, ittak, házasodtak és férjhez mentek egészen addig a napig, amelyen Nóé bement a bárkába,

és semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz, és mindnyájukat el nem sodorta, úgy lesz az Emberfiának eljövetele is.

Akkor ketten lesznek a mezőn: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik,

két asszony őröl a kézimalommal: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik.

Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok!”

„Azt pedig jegyezzétek meg: ha tudná a ház ura, hogy melyik őrváltáskor jön a tolvaj, virrasztana, és nem hagyná betörni a házába.

Ezért legyetek ti is készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok!” – Mt 24:37-44)

Senkit nem akarok térítgetni, de úgy éreztem, szükséges némelyeknek egy kis eligazodást nyújtani, hogy tisztában legyenek az ünnepi időszak lényegével.

Felebaráti tisztelettel: Czakó István 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: