KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Csődöt mond a baloldali törvényhozás Spanyolországban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Máris beletörik a spanyol baloldal bicskája a törvényhozásba. A katalán szeparatista párt, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) közölte, hogy szerdán nem fogja támogatni a szocialista párt (PSOE) és a szélsőbaloldali Sumar idei első törvénycsomagját.

Ez azt jelenti, hogy alig két hónappal Pedro Sánchez kormányfő beiktatása után a kormány jó eséllyel el fogja szenvedni az első parlamenti kudarcot.

A szocialista párt tavaly nyáron elvesztette az előre hozott választásokat, de mivel a jobboldali Néppárt (PP) parlamenti támogatottság híján nem tudott kormányt alakítani, Pedro Sánchez kerülhetett ismét hatalomra. Ám ehhez le kellett paktálnia az összes nacionalista katalán és baszk párttal, amelyeknek nehezen felvállalható ígéreteket tett annak érdekében, hogy tovább irányíthassa Spanyolországot. Már akkor gyanítani lehetett, hogy hiába alakult meg ismét a baloldali kormánykoalíció, a törvényhozás ingatag lábakon fog állni, hisz ha bármelyik függetlenségpárti erő kihátrál Sánchez mögül, az azt jelenti, hogy nem fogja tudni átvinni a parlamenten az új törvényeket.

Szerdán egyebek mellett kulcsfontosságú válságellenes intézkedésekről, az igazságszolgáltatás reformjáról és a munkanélküli-segélyekre vonatkozó új előírásokról szavaznak a képviselők. A Junts azonban közölte, hogy nemmel fog voksolni, mivel nem elégedett sem az előterjesztett intézkedések egy részével, sem a szocialista párt hozzáállásával a Sánchez beiktatása érdekében aláírt paktum kapcsán.

A „semmiért cserébe” elv nem fog működni ebben a törvényhozásban

– figyelmeztetett Josep Rius, a Junts szóvivője. Követelte a kormánytól, hogy vonja vissza a szerdai ülésen megvitatandó királyi rendeleteket, mivel azok nem foglalkoznak érdemben Katalónia alulfinanszírozottságával, a katalán kormány hatáskörének megnyirbálásával és azzal az amnesztiatörvénnyel sem, ami alapfeltétele volt annak, hogy támogassák Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatását. Rius szerint az egyetlen járható út, ha a szocialista párt tárgyalóasztalhoz ül velük és ezután bocsátják szavazásra a törvényeket.

A kormányfő azonban egyelőre nem hátrált meg, jelenleg a jobboldali pártoknál tapogatózik és próbálja megszerezni a törvénycsomag elfogadásához szükséges támogatást. A Néppárt és Vox azonban már jelezte, hogy Sánchez nem számíthat az igen szavazatukra, mivel eleve több törvény mellé módosító javaslatokat nyújtottak be azért, mert nem értenek egyet azok jelenlegi formájával.

Ez is érdekelheti:  Az RMDSZ-es szenátor a román miniszterelnök arcába mondta: Székelyföld volt, van és lesz

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Pedro Sánchez miniszterelnök a képviselőházban a 15. spanyol parlament alakuló ülésén Madridban 2023. november 29-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Chema Moya)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük