KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Csehország harci helikoptereket és lőszereket ad Ukrajnának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csehország harci helikoptereket és lőszert szállít Ukrajnának – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

“ELMONDHATJUK, HOGY ÁTLAGOSAN NAPONTA EGY EGYSÉG NEHÉZ HADITECHNIKAI ESZKÖZT ÉS TÖBB EZER LŐSZERT KÜLDÜNK UKRAJNÁNAK. KÉSZÜLÜNK HARCI HELIKOPTEREK, LŐSZEREK SZÁLLÍTÁSÁRA UKRAJNÁNAK” – MONDTA A MINISZTERELNÖK.

Emellett Kijev repülésszimulátorokat kap, hogy a pilóták ne csak a nyugati országokban, hanem Ukrajnában is megtanulhassák, hogyan kell az F-16-os vadászgépekkel repülni.

A Csehországban zárolt orosz eszközökről szólva Fiala elmondta, hogy keresik a jogi lehetőségeket, hogy Ukrajnába irányítsák azokat.

Zelenszkij a maga részéről azt mondta, hogy Oroszországnak a katonai konfliktus lezárása után jóvátételt kell fizetnie.

Csehország elkötelezte magát a dnyipropetrovszki régió újjáépítése mellett, de kész segíteni más régiókban is – folytatta Fiala. Jövő héten egy 30 cseh üzletemberből álló küldöttség utazik Ukrajnába, amelyet a kormány különmegbízottja, Tomas Kopecny vezet.

Mint Petr Pavel cseh elnök előző nap a Zelenszkivel való találkozó után elmondta, Csehország 2022. február 24. óta 676 darab nehézgépjárművet és légvédelmi eszközt, 4,2 millió darab közepes és nagy kaliberű lőszert és 380 ezer darab tüzérségi lövedéket szállított Ukrajnának.

Elmondása szerint az állam, a nem kormányzati szervezetek és a polgárok által nyújtott segítség összesen mintegy kétmilliárd dollárt tett ki.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy a nyugati fegyverek pumpálása a kijevi rezsimnek csak meghosszabbítja a konfliktust, miközben a NATO-országok már közvetlen részeseivé váltak azzal, hogy fegyvert szállítanak Ukrajnának és a területükön képzik ki az ukrán fegyveres erőket.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Petr Pavel cseh elnök (balra) találkozik ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel (jobbra) Zelenszkij csehországi látogatása során a prágai várban 2023. július 6-án. Fotó/Michal Krumphanzl (CTK via AP Images)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: