KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Politico szerint egyre bizonytalanabb a Bizottság elnökének újrázása

Bár Ursula von der Leyen korán egyértelművé tette, hogy elindul egy második ötéves ciklusért az Európai Bizottság vezetésére, és a kampánya is hivatalosan beindult, s mögötte áll az Európai Néppárt is – most mégis megroppanni látszik a kampánya.

A Politico szerint két hónappal a júniusi európai parlamenti választás előtt a brüsszeli berkekben arról beszélgetnek,

egyáltalán nem vehető biztosra Von der Leyen újrázása.

Ennek egyik legfőbb oka egy uniós hivatalnok szerint a „hatalmi arrogancia”, hogy Von der Leyen azt hitte, mindent megúszhat. Most viszont sok eddigi problémát a fejére olvasnak.

Szemben a Von der Leyen nemzetiségét és hátországát adó németekkel, a francia vezetés a mai napig lebegteti, hogy támogatni fogja-e valamikor a mostani bizottsági elnököt. Még az Európai Néppárthoz (EPP), Von der Leyen anyapártjához tartozó francia mérsékelt jobboldaliak, a Republikánusok is leszögezték, hogy Von der Leyen nem az ő jelöltjük.

A Politico szerint az olyan botrányok és vitatott lépések, mint a Pfizergate (Von der Leyen titkos levelezése a Pfizer vezetőjével az EU-s vakcinabeszerzésekről), Von der Leyen balról vitatott izraeli útja vagy épp egyik EU-követ emberének bukása a nem megfelelő kinevezése miatt, mind oda vezetnek, hogy a Bizottság elnökének meggyengült a pozíciója, és már nem veszik előre biztosnak az újbóli megválasztását.

Ursula von der Leyen időközben, a Politico értékelése szerint, nem is veszi annyira komolyan a kampányát; illetve valóban elfoglalt bizottsági elnökként a konkrét elfoglaltságai elveszik az időt a kampányolástól,

de közben azt hiszi, ebbéli tevékenysége is elegendő lehet az újraválasztáshoz.

Egy második ciklushoz Von der Leyennek el kell nyernie az EU tagállami vezetőitől a minősített többségi támogatást. Valószínűleg megkapja a támogatást az Európai Néppárthoz tartozó 12 kormányfőtől, de ez még nem lesz elég neki a győzelemhez. Baloldali vezetőktől az Orbán Viktor vezette Magyarországig sokfelől kritizálják Von der Leyent, és a liberális-centrista Emmanuel Macron vezette franciák köréből sem érkezik támogatás egyelőre a mostani bizottsági elnökhöz. A franciák egyébként sem nagyon akarhatnak egy második ciklusos, nagy hatalmú vezetőt az Európai Bizottság élére.

Ez is érdekelheti:  Gátlástalanul verte át a milliárdos csalási ügy károsultjait Magyar Péter jobbkeze

Az Európai Tanács mellett pedig az Európai Parlament támogatására is szükség lesz – az pedig csak a választás után derül ki, pontosan milyen összetételben és kikre számíthat majd Ursula von der Leyen az áhított második ciklus megszavazásához.

Mandiner

Kiemelt képen: Ursula von der Leyen / Fotó: DIEGO RAVIER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen

  1. A hülye mámi előbb lenullázta a német hadsereget (Bundeswehr) hadügyminiszterként, utána lenullázta ez európai gazdasági növekedést az oroszellenes szankciókkal.
    Legjobb megoldás lenne felkötni, nyilvánosan!
    Hadd tanuljon a bandája is az ö esettéből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük