Brutálisan megverték a szerb fiatalokat a koszovói rendőrök

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A koszovói Zubin Potok környékén a pristinai hatóságok megvertek három szerb fiatalembert – számolt be az esetről a B92 szerb hírportál. A helyszínről származó információk szerint M. R., M. S. és M. J. egy helyi úton tartott hazafelé szombaton, majd a koszovói rendőrség elit egységei feltartóztatták, s szidalmazások közepette verték meg őket brutális módon.

A megvert fiatalok elmondása szerint az egyenruhások azzal vádolták meg őket, hogy illegálisan átkeltek a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalon, melyre a pristinai kormányzat határként tekint. Ezután földre teperték és megverték őket. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája megerősítette az újabb támadás hírét. Közleményük szerint ezzel az akcióval folytatódik az az erőszakspirál, amellyel Pristina az elmúlt napokban mindent megtesz, hogy a normális élet gondolatát is megakadályozzák a szerb nép számára Koszovó északi részén.

Kurti specialistái az eset sérültjeinek állítása szerint, azt üzenték, hogy a szerbeknek nincs keresnivalójuk Koszovó északi részén
– áll a közleményben.

Hozzátették: a verbális erőszak, az önkényes betörések a magánházakba és a szerbek elleni fizikai támadások mindennapos jellemzői annak, ahogyan Albin Kurti koszovói miniszterelnök csapatai megszállják Észak-Koszovót. Ezért Belgrád ragaszkodik a terror elkövetőinek visszavonásához az Ibar folyótól északra fekvő településekről és a KFOR-egységek bevetéséhez – szögezi le a közlemény.

https://www.facebook.com/KosovoPolice/posts/615539367452992?ref=embed_post

Koszovóban az elmúlt napokban szinte pattanásig feszült a helyzet, miután a minap szerb fegyveresek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt, a kialakult tűzpárbaj pedig egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, többeket megsebesítettek és letartóztattak a rendőrök.

Ezt követően példátlan akciózásba kezdtek a pristinai hatóságok a szerbek lakta északi részen, fegyvereket foglaltak le, s több szerbet őrizetbe is vettek.

Alekszandar Vucsics szerb államfő kijelentette, hogy a hivatalos Belgrádnak nincs köze a koszovói eseményekhez, s nem áll az összecsapások mögött.

Ezt erősíti meg a koszovói Szerb Lista korábbi alelnökének, Milan Radoicsicsnek a vallomása is. A helyi szerb politikus teljes felelősséget vállalt az észak-koszovói Banjszka faluban történt eseményekért – derül ki a közleményből, amelyet ügyvédje, Goran Petronijevics olvasott fel a médiának.

A koszovói kormány közben arra figyelmeztet, hogy szerb katonai csapatok vonultak a közös határ irányába – számolt be az N1 hírtelevízió. Mint hozzáteszik, a szerb egységek 48 hadműveleti bázisra telepítették katonai és csendőrségi kapacitásaikat Koszovó közelében. A szerbek légelhárító rendszereket és nehéztüzérséget is vittek a térségbe – húzták alá Pristinában. Az Egyesült Államok is figyelemmel kíséri a szerb katonáknak a koszovói határon történő, feszültséget keltő felvonultatását – közölte pénteken a Fehér Ház. Az MTI jelentése szerint John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságírókkal közölte, hogy a NATO növelte a Koszovóban állomásozó békefenntartóinak a számát az erőszak aggasztó fokozódása miatt.

Az Egyesült Államok felszólítja Szerbiát, hogy vonja vissza a koszovói határon csoportosított erőit

 – jelentette ki az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Alekszandar Vucsics a helyzettel kapcsolatban nyilatkozott a brit Financial Times napilapnak. Szerbia elnöke leszögezte, hogy nem áll szándékában utasítani a szerb katonaságot, hogy Koszovóba menjenek, sőt kivonják a szerb erők egy részét onnan. A konfliktus eszkalációja kontraproduktív lenne, ha arról van szó, hogy Szerbia az Európai Unió tagjává kíván válni – tett hozzá.

Szerbia nem akar háborút

– mondta Vucsics.

Az államfő rámutatott, hogy Washington figyelmeztetései aránytalanok, mert csökken a helyszínen tartózkodó szerb erők száma.

Tavaly 14 ezer emberünk tartózkodott a közigazgatási vonal közelében, ma már 7500-an vannak, és ezt négyezerre csökkentjük

 – mondta az elnök.

Azt mondta, színtiszta hazugság, hogy Szerbia adminisztratív vonalra küldi a hadsereget.

A közösségi oldalakon egyébként több meg nem erősített videó is megjelent, amelyeken az látszik, hogy szerb fegyveres erők vonulnak vissza az ország belsejébe. A katonai járművek hosszú sorokban menetelnek Szerbia középső része felé – írta meg a szerb Kurir napilap is.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: : Alekszandar Vucsics, szerb elnök (Fotó: Tanjug/Tara Radovanovic)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük