KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brüsszeli lap: eluralkodott a pánik az Európai Unión Ukrajna csatlakozása kapcsán

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Politico arra számít, hogy az EU vezetőinek néhány éjszakát végig kell majd tárgyalniuk az ügy kapcsán.

Az Európai Unióban egyre inkább eluralkodik a káosz – ezzel a felütéssel indít a Politico cikke. Egy héttel a kulcsfontosságú uniós csúcstalálkozó előtt pánikolnak a bürokraták az Ukrajna jövőjével kapcsolatos fontos döntések miatt. „Az ok ismerős: Orbán Viktor. A magyar miniszterelnöknek annyira megrögzött álláspontja van Ukrajnával kapcsolatban – és még sok minden másról is –, hogy

 az EU diplomatáinak és tisztségviselőinek egyre több ránc jelenik meg a homlokán”

 – írja a lap.

Emmanuel Macron francia elnök, aki soha nem riad vissza a diplomáciai kihívástól, csütörtök este fogadja Orbánt, és megpróbál kompromisszumot kialkudni a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó előtt. Az EU vezetői történelmi döntésre készülnek: a napirendi pontok között Ukrajna csatlakozása és a kulcsfontosságú költségvetési megállapodás is szerepel, amely 50 milliárd eurós mentőövet jelentene Kijevnek.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ellenzi a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel, és ehelyett stratégiai vitát akar folytatni a blokk Ukrajnának nyújtott támogatásáról. „Oda jutottunk, amikor optimista feltételezés azt gondolni, hogy Orbán csak több pénzt akar” – mondta egy névtelenséget kapott magas rangú EU-diplomata.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hét elején Brüsszelben újságíróknak úgy fogalmazott, Orbán határozott álláspontot képvisel a témában – és ez független a hazánknak járó EU-s forrásoktól.

„Az Ukrajnával kapcsolatos álláspontunk, a pénzügyi keret felülvizsgálatával kapcsolatos álláspontunk és sok más kérdés továbbra is szilárd. Függetlenül attól, hogy mi történik a forrásokkal” – jelentette ki Kovács Zoltán.

A diplomaták között nincs egyetértés abban, hogy a magyar miniszterelnök döntött-e már Ukrajna csatlakozásának támogatásáról, vagy „csak Brüsszelt próbálja zsarolni”. Egyes uniós diplomaták szerint Magyarország megpróbálja az Európai Tanácsban lévő vétójogát felhasználni, hogy engedményeket vagy több forrást szerezzen. Egy sikertelen csúcstalálkozó legrosszabb forgatókönyve esetén a tárgyalások a januári vagy márciusi csúcson folytatódhatnak.

Ez is érdekelheti:  Kritikus a helyzet a lengyel-ukrán határ két átkelőjénél is

A hatalom folyosóin a diplomaták alternatív terveket is fontolgattak –

az 50 milliárd eurós mentőövet egyetemes megegyezés nélkül küldenék Ukrajnába, megkerülve ezzel Magyarország vétóját.

Mint fogalmaztak, Ukrajna és Európa biztonsága szempontjából ebben a döntő időszakban elengedhetetlen, hogy az Európai Tanács sikeres legyen. Ha szükséges, az EU vezetőinek néhány éjszakát végig kell tárgyalniuk.

Mandiner

Kiemelt képen: Ursula von der Leyen / Fotó: DIEGO RAVIER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük