TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brit parlamenti képviselők ünnepelve fogadták az ukrán neonácikat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kijevi ultranacionalista Azov egység delegációja baráti fogadtatásban részesült Londonban. A londoni orosz nagykövetség reagált a történtekre.

„Groteszk látványosság” volt az ukrán neonáci Azov-ezred tagjainak a brit parlamentben történt szívélyes fogadtatása – közölte csütörtökön a londoni orosz nagykövetség.

Arszenyij Fedosiuk hadnagy, Vlagyimir Vernygora őrmester és Ruslan Serbov az azovból, London, 2024. május 22. © X/azov_media

Az orosz diplomaták egy olyan eseményre reagáltak, amelynek során az Azov-ezred három tagja Londonba látogatott, és parlamenti képviselők egy csoportja előtt beszélt egy kerekasztal-beszélgetésen. Az Oroszországban szélsőséges szervezetként betiltott ezred az X-en (korábban Twitter) tette közzé a találkozóról készült fotókat, megköszönve a parlamenti látogatásuk szponzorainak.

Az eseményt a csoport közlése szerint Victoria Prentis parlamenti képviselő, Anglia és Wales főügyésze elnökölte. Az Azov ezred közleményében köszönetet mondott Sir John Whittingdale-nek, az adatokért és a digitális infrastruktúráért felelős korábbi miniszternek és Bob Seely képviselőnek, az Egyesült Királyság-Ukrajna parlamenti baráti csoport elnökének is. Mindhárom név szerint említett képviselő a Konzervatív Párt tagja.

Az Azov egység tagjai felszólalnak az Egyesült Királyság parlamentjében, Londonban, 2024. május 22-én. © X/azov_media

Boris Johnson volt brit miniszterelnök is lefényképezkedett az Azov tagjaival, miközben egy Azov-zászlót tartott a kezében, amelyen a Wolfsangel szimbólum látható, amelyet a Waffen-SS egyik hadosztálya és a Wehrmacht több egysége használt a második világháborúban. Egy a közösségi médiában terjedő videón Johnson azt szorgalmazza, hogy London küldjön még több fegyvert és pénzt Kijevnek.

Az orosz nagykövetség csütörtöki közleményében azt írta, hogy az Azov-ezred

„világszerte hírhedtté vált mind a fasiszta Wolfsangel-jelvények széles körű használatáról, mind a civilek elleni aljas háborús bűnökről”.

Az egység, amely jelenleg az Ukrán Nemzeti Gárda 12. különleges egységének Azov-dandárja néven működik, eredetileg egy hírhedt neonáci, Andrej Biletszkij által a 2014-es, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccs után létrehozott milícia volt. Még ugyanabban az évben integrálták az Ukrán Nemzeti Gárdába.

Ez is érdekelheti:  Pilhál Tamás: A hülyék meg a demokrácia

Biletszkijt széles körben fehér fajgyűlölőként és neonácinak ismerték el, mielőtt az Azov ezredet a nyugati média az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések 2022. februári eszkalálódása után elkezdte mosdatni. A TIME magazin 2021-ben „Ukrajna hazafija” nevű szervezetét „neonáci terrorista csoportként” jellemezte, amelynek „kiáltványa mintha egyenesen a náci ideológiából merítette volna narratíváját”. Ez a csoport 2014-ben átalakul az „Azov önkéntes zászlóaljjá”.

A zászlóalj alapítója 2014-ben a TIME-nak azt nyilatkozta, hogy az Azov szimbólumait azért választották, mert azokat „a németek használták” a második világháborúban. A férfi 2019-ben eltűnt a nyilvánosság elől, de 2023-ban újra felbukkant, amikor látták őt találkozni az ukrán elnökkel, Vlagyimir Zelenszkijjel.

Az egységet a Human Rights Watch, az Amnesty International és az ENSZ többszörös emberi jogi visszaéléssel vádolta, többek között civilek megerőszakolásával és kínzásával. Az amerikai kongresszus 2018-ban jóváhagyta az Azov-egység finanszírozásának betiltását.

2016-ban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet hosszú jelentést adott ki az ukrán hadsereg és biztonsági erők által Donbasszban elkövetett háborús bűncselekményekről. A dokumentum többször említi az Azov zászlóaljat a foglyok, köztük civilek „bestiális kínzásának” esetei kapcsán.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: azovosok a brit parlamentben / Fotó: © Telegram / Az Orosz Föderáció londoni nagykövetsége

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük