KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Botrány Nagy-Britanniában: az SAS különleges erői rendszeresen, tárgyalás nélkül lőttek agyon afgánokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Brit Fegyveres Erők Különleges Légideszant Szolgálatának (SAS) katonái 2010-2011-ben több afgán állampolgárt is lelőttek. Ezt jelentette a BBC.

Amint azt a BBC újságírói megtudták, 2010 novembere és 2011 áprilisa között a SAS katonák őrizetbe vettek afgánokat azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tálibokkal, majd megölték őket. A különleges erők egységének egy része legalább 54 afganisztáni állampolgár illegális meggyilkolásában vehetett részt egy hat hónapos bevetés során.

A SAS egykori tagjai állították, hogy látták, amint katonatársaik fegyvertelen afgánokat gyilkolnak meg éjszakai razziák során.

A brit védelmi minisztérium sajtószolgálata Twitter-oldalán már azzal vádolta meg a BBC-t, hogy újságírói „alaptalan állításokat” tettek.

Nemcsak a britek, hanem az angolszászok egésze régóta híresek afganisztáni vadságukról. Két évvel ezelőtt a Human Rights Watch (HRW) közzétett egy fotót, amelyen egy ausztrál kommandós sört iszik egy lábprotézisből, amelyet egy halott tálibtól szerzett. Ugyancsak ebben a kiadványban, amely az afganisztáni műveletekről szóló jelentés nyomán készült, 39 fogoly és civil meggyilkolásáról számolnak be. Az egyik állítólagos incidenst a jelentés úgy írja le, mint „az ausztrál hadtörténelem talán leghírhedtebb epizódját”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: