KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bloomberg: A Brexit évente több mint 124 milliárd dollárjába kerül Nagy-Britanniának

A Bloomberg Economics kedden közzétett elemzése szerint az Egyesült Királyság gazdasága továbbra is évente milliárdokat veszít a Brexit miatt.

A jelentés szerint a brit gazdaság teljesítménye jelenleg 4%-kal kisebb, mint amilyen akkor lett volna, ha az ország a közösségen belül marad. Így nagyjából évi 100 milliárd fontot (124 milliárd dollárt) veszít az EU-ból való 2020-as kilépése után.

„ Az Egyesült Királyság gazdasági önkárosítást követett el, amikor 2016-ban az EU-ból való kilépés mellett döntött? Az eddigi bizonyítékok ezt mutatják. A fő következtetés az, hogy az egységes piacból történt kilépés gyorsabban hathatott a brit gazdaságra, mint ahogyan mi vagy a legtöbb más előrejelzés mutatta

– mondta Ana Andrade közgazdász, aki Dan Hansonnal közösen írta a jelentést.

Az elemzők szerint az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye a 2016-os Brexit-népszavazás után kezdett eltérni a többi G7-országétól. Szerintük ezt az üzleti befektetések visszaesése okozta, mivel a vállalatok az egységes piacon kívüli jövőjükkel kapcsolatos bizonytalanság miatt nagyon óvatosak voltak a kiadásokkal. Számítások szerint az Egyesült Királyság üzleti befektetései jelenleg a GDP körülbelül 9%-át teszik ki, szemben a G7-ek 13%-os átlagával.

A közgazdászok a munkaerőhiány miatt is a Brexitet hibáztatják, ami szintén hatással van az Egyesült Királyság gazdaságára. Becsléseik szerint jelenleg 370 ezerrel kevesebb uniós munkavállaló van az országban, mint amennyi lehetett volna, ha Nagy-Britannia nem lép ki a blokkból.

A munkaerőhiány rövid távon növeli az inflációs nyomást, és tovább korlátozza a potenciális növekedést”

írták a közgazdászok.

„Ez nem jó hír egy olyan gazdaság számára, amely előre nem kiszámítható hosszú távú kilátásokkal néz szembe, és ahol jelenleg alig valamivel több mint 1%-os növekedés .”

Eddig a Brexit kereskedelemre gyakorolt ​​hatása kevésbé volt jelentős – mondták a közgazdászok, de arra figyelmeztettek, hogy „hosszabb távon úgy látják, hogy a kereskedelem viseli majd az egységes piac elhagyásának hátrányait.”

 

Ez is érdekelheti:  Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Kiemelt kép: © Getty Images / LeoPatrizi

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük