KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Biden azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza az izraeli segélycsomagot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök nem hajlandó aláírni a republikánusok által támogatott, Izraelnek szánt katonai segélycsomagot, ha az nem tartalmazza az Ukrajnának szánt milliárdos támogatást – közölte a Fehér Ház költségvetési hivatala.

Az irányítási és költségvetési hivatal (OMB) kedden közleményt adott ki, amelyben a republikánus javaslatot taglalta, mondván, hogy az „az csupán Izraelt támogatja, de nem biztosít forrásokat Kijevnek”.

„A kongresszus következetesen kétpárti együttműködésben dolgozott azon, hogy Izraelnek biztonsági támogatást nyújtson, azonban ez a törvényjavaslat azzal fenyeget, hogy szükségtelenül aláássa ezt a régóta fennálló szemléletet”

– közölte a hivatal, hozzátéve, hogy

„Izrael biztonsági támogatásának elszakítása a nemzetbiztonsági kiegészítés egyéb prioritásaitól, globális következményekkel jár”.

A kongresszus republikánus képviselői hétfőn egy 14 milliárd dolláros segélycsomagot terjesztettek elő Izrael számára, amelyben egyebek mellett a Biden-féle inflációcsökkentő törvény alapján a belső adóhatóság számára elkülönített pénzeszközök csökkentését, valamint az Ukrajnának nyújtott biztonsági támogatás elhagyását követelik. Az újonnan kinevezett Mike Johnson, a Republikánus Párt képviselőházi elnöke kijelentette, hogy szeretné „szétválasztani” az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott támogatásokat, ami szöges ellentétben áll a Fehér Ház tervével, amely összekapcsolná a két kiadást.

A Fehér Ház költségvetési hivatala kijelentette, hogy a republikánus törvényjavaslat „rossz Izraelnek, a közel-keleti régiónak és saját nemzetbiztonságunknak”, de hozzátette, hogy a Fehér Ház továbbra is együttműködik a törvényhozókkal a kompromisszum megtalálása érdekében.

Bár a republikánusok többsége határozottan támogatja az Izraelnek nyújtott további segélyeket a Hamász gázai gázai felszámolására irányuló hadművelet miatt, Kijev támogatása már vitatottá vált a párton belül. A közelmúltban a kormány leállásának elkerülése érdekében folytatott tárgyalások során a Fehér Háznak nem sikerült biztosítania az Ukrajnának kért több milliárdos támogatást a republikánusok ellenállása miatt.

Bár a törvényhozók a hónap elején elfogadtak egy ideiglenes finanszírozási törvényt, hogy elkerüljék a kormányzat működésének leállását, úgy döntöttek, hogy az ukrajnai támogatást teljesen kihagyják az intézkedésből, és a kérdést egy átfogóbb kiadási csomagra időzítik.

Ez is érdekelheti:  The Hill: Ukrajna már nem nyerhet

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a washingtoni Fehér Házban 2023. október 31-én. / © AP / Andrew Harnik

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük