KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Biden az amerikai légideszantosoknak: majd meglátjátok, ha Ukrajnában lesztek 📺

Joe Biden amerikai elnök pénteken azt mondta amerikai katonáknak, hogy “látni fogjátok” az orosz katonák ellen harcoló ukrán civileket, “amikor ott lesztek”.

“Látni fogjátok, amikor ott lesztek… néhányan már jártatok ott. Nőket, fiatalokat fogtok látni, akik középen állnak, egy átkozott tank előtt, és azt mondják: “Nem megyek el, kitartok”” – mondta Biden a Lengyelországban állomásozó amerikai hadsereg 82. légideszant hadosztály tagjainak.

Az elnök mindeddig kitartott amellett, hogy az amerikai csapatok nem fognak beavatkozni Ukrajnában, és kizárta, hogy a NATO által kikényszerített “repüléstilalmi övezetet” hozzon létre az ország felett. Ez utóbbi – érvelése szerint – azt jelentené, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei légiháborút indítanának Oroszország ellen, ami “harmadik világháborúhoz” vezetne.

Nem világos, mire gondolt Biden, amikor azt mondta az amerikai katonáknak, hogy “néhányan már jártak ott”. A floridai nemzeti gárda tagjai az ukrán erőkkel együtt gyakorlatoztak, amikor Oroszország a múlt hónapban offenzívát indított, és gyorsan visszahívták őket az országból. A 82. légideszant hadosztályt februárban egyenesen Lengyelországba küldték az észak-karolinai Fort Braggből, bár a csapatok az 1990-es évek óta többször is gyakorlatoztak Ukrajnában, és a hadsereg 101. légideszant hadosztálya 2019-ben került áttelepítésre.

Biden nyilatkozata aggodalmat váltott ki, hogy az Egyesült Államok esetleg beavatkozásra készül Ukrajnában. A Fehér Ház szóvivője azonban nem sokkal később azt mondta, hogy “az elnök világosan kifejtette, hogy nem küldünk amerikai csapatokat Ukrajnába, és ebben az álláspontjában nincs változás”.

Ez is érdekelheti:  Átmeneti megoldásokkal biztosított Magyarország kőolajellátása

Jelenleg mintegy 100 000 amerikai katona tartózkodik Európában, 2005 óta nem telepítettek ilyen magas létszámot a kontinensre. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus “új biztonsági valóságot” teremtett Európában, amelyre a hidegháborús szövetség több katonai kiadással, valamint több csapat és felszerelés Kelet-Európába telepítésével fog válaszolni.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük