KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Belarusz még májusban hivatalosan jelezte csatlakozási szándékát a BRICS-csoporthoz

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Belarusz még májusban küldött tagsági kérelmet a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport vezetőinek – közölte a belarusz külügyminisztérium sajtószolgálata.

“2023 májusában Alekszandr Lukasenko belarusz elnök hivatalos kéréseket küldött a BRICS-tagállamok vezetőinek országunknak a csoporthoz történő csatlakozásáról. Ez a lépés abszolút logikus lépés volt a hagyományos partnerekkel és baráti országokkal való többoldalú együttműködés kiszélesítésére vonatkozó belarusz elképzelés gyakorlatba ültetésével összhangban”

– áll a közleményben.

A minisztérium szerint mostanra több mint 25 ország jelentkezett a csatlakozásra BRICS-hez, és ez a szám folyamatosan növekszik.

“Az objektív tényezőket figyelembe véve joggal mondhatjuk, hogy a BRICS globális jelentősége és súlya folyamatosan növekedni fog. Éppen ezért Belarusz nincs egyedül azzal az eltökélt szándékával, hogy tagságot szerezzen a szervezetben. Jelenleg a BRICS-en belül élénk tárgyalások folynak a tagság kritériumainak meghatározásáról, illetve a BRICS keretein belüli együttműködés más formáiról, mint például a BRICS Baráti és a BRICS Partnerországok”

– tette hozzá a minisztérium.

“A külügyminiszterek várhatóan a 2023. augusztusi csúcstalálkozón nyújtják be javaslataikat a BRICS-vezetőknek megfontolásra. Számítunk a BRICS-szel való együttműködésünk további fokozatos fejlesztésére”

– közölte a belarusz külügyminisztérium.

A belarusz külügyminisztérium sajtószolgálata július elején közölte, hogy az ország jegyzéket küldött Brazíliának, amelyben jelezte elhatározását, hogy BRICS-taggá válik.

Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszter január végén azt mondta, hogy Moszkva kifejezte készségét, hogy támogatja Minszket, ha az csatlakozni akar a szervezethez.

Orosz Hírek

Kiemelt képe: Belorusz zászló / illusztráció / Sputnik

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: