KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Azonnali intézkedések a szankciók miatt: az MVM megállapodott a Gazprommal

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott.

Egyrészt pénzügyi szempontból széles körű biztonsági háló kiépítésére törekszik, és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakításokra és energetikai fejlesztésekre van szükség – közölte az MVM Csoport közleményében.

A közleményben azt írják, a világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra. A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energia-veszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Másrészt az MVM tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél. Érinti az MVM Csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió m3 párnagáz letermeléséről döntött. A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúraelemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli CO2-ben dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása.

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a CO2-tárolás lehetőséget is, annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű CO3-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez.

A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségi, piaci értéke mai világpiaci árakon kb. másfél milliárd euró, azaz 650 Mrd Ft, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget – emelte ki a cégcsoport.

Ez is érdekelheti:  Legendás Hungaria- és Piramis-koncertek vinylen

Magyarország tárolókapacitása jelenleg is, és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás-, mind m3-arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát – zárul az MVM Csoport közleménye.

Kiemelt kép: MVM Székház

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük