Azoknak, akik elfelejtették, mit is jelent nálunk a rezsicsökkentés

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Ma 7 újságírója, Száraz Dénes jegyzi azokat a gondolatokat, melyekben összeveti a magyarországi és a szlovákiai energiaárak alakulását. Teszi ezt kifejezetten annak fényében, hogy Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter a napokban állapodott meg Oroszországgal egy olyan 15 évre szóló gázvásárlási programban, mely kedvezőbb az 1995-ben kötöttnél, és biztosítani tudja hazánkban az energiaárak szinten tartását. 

Száraz Dénes írás a ma7. sk oldaláról:

Energiaárak nálunk és Magyarországon

Ahány ház, annyi szokás! Magyarország megállapodott Oroszországgal az újabb hosszú távú gázvásárlás minden részletéről – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, az orosz Gazprom igazgatótanácsának elnökével. Eközben Szlovákiában naponta ragozzák az energiaárak emelésének szükségességét.

Oroszországból Magyarország irányába ennek az új szerződésnek az alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől. Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar szempontból kedvező megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, de tíz év után van lehetőség a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére.

A miniszter azt is közölte, hogy sikerült megállapodni az árban, ami jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél.

Ez lehetővé teszi a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartását, vagyis azt, hogy továbbra is a magyar fogyasztók fizessék az egyik legalacsonyabb rezsiszámlát egész Európában”

– mondta a tárcavezető.

Magyarországi honfitársaink nyolcadik éve minden hónapban láthatják a számláikon narancssárga alapon kiemelve, hogy mennyi pénzt takarítottak meg a rezsicsökkentéssel. A lakosság ma már az élet természetes velejárójaként tekint a jelenlegi hatósági energiaárakra, a kormány pedig hosszú távon is igyekszik fenntartani a rezsicsökkentést, aminek köszönhetően negyedével esett a földgáz, az áram és a távhő ára. Ez jelentős életszínvonal-emelkedést eredményezett az országban a lakossági megtakarítások miatt. A rezsicsökkentés a víz-, a szemétszállítási és a kéményseprőipari díjakat is érintette. Az árcsökkentések mindenkire egyformán vonatkoztak, nem tettek különbséget a fogyasztók között a jövedelmek alapján.

Az EU által sokat támadott, a magyarországi ellenzék által lebecsült, a lakosság számára viszont nagyon kedvező rezsicsökkentés egyedülálló volt annak idején Európában. Ezt érdemes figyelembe venni a tavasszal esedékes országgyűlési választások alkalmával, nehogy újra elszabaduljanak az energiaárak ugyanúgy, mint Gyurcsányék idejében.

Szlovákiában viszont nem volt rezsicsökkentés, de a jelenlegi árakat így sem képesek fenntartani.

Richard Sulík gazdasági miniszter az energiaárak alakulásáról tartott sajtótájékoztatót, melyen hangsúlyozta, hogy a villamosenergia ára jelentősen megemelkedett a világ tőzsdéin. Mivel ez a tétel befolyásolja a háztartási áramszámla 40 százalékát, már valószínű, hogy 10-15 százalék körüli áram-áremelkedésre lehet számítani a 2022-es évben.

Az energiaár emelése hálás téma a mindenkori ellenzék számára. Fico rendkívüli ülést kezdeményezett a parlamentben az elszabaduló áramárról, annak ellenére, hogy kormányzása alatt ő sem tett semmit annak érdekében, hogy az energiaárak ne rójanak olyan nagy terhet a lakosságra.

Ha nyolc évvel ezelőtt Orbánék hatalmas ellenszélben képesek voltak a rezsicsökkentésre, Ficóék miért nem tudták akkor ugyanezt megcselekedni? 

Sulík nem is hajlandó vitázni a Smer elnökével, hadd tépegesse teátrálisan a villanyszámlákat majd az ülésen. A gazdasági miniszter szerint a Smer kormányzása idejében lopták az energiaszolgáltatók nyereségét. 360 milliós történelmi adósságot írt Sulík Fico számlájára, amelyet a polgároknak kell folyamatosan megfizetniük. Ezért nem ért egyet a rendkívüli parlamenti ülés összehívásával sem, nem is fog ezen részt venni.

Az energiakereskedelem nagy bizniszt jelent a világon! De vannak olyan kormányok, amelyek tudnak azonosulni a lakosság érdekeivel, és vannak, amelyek erre képtelenek.

ma7.sk

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük