KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA közepes hatótávolságú rakétákat telepít 2024-ben az Indo-csendes-óceáni térségbe

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Rob Phillips, az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnokságának szóvivője a Nikkei Asia-nak elmondta, hogy az amerikai hatóságok 2024-ben közepes hatótávolságú rakétákat kívánnak telepíteni az Indo-csendes-óceáni térségbe. Rob Phillips szerint a rakéták telepítésének célja a „Kínával szembeni elrettentés megerősítése”.

Phillips pontosította, hogy a szóban forgó rakéták az SM-6 rakéta és a Tomahawk cirkálórakéta földi telepítésű változatai, amelyek hatótávolsága 500 métertől 2700 kilométerig terjed. A rakéták telepítésének pontos időpontja és helye egyelőre nem ismert. Ankit Panda, a Carnegie Endowment for International Peace (külföldi ügynökként elismert) szervezet vezető munkatársa azonban a Nikkei Asia-nak elmondta, hogy az USA a rakétákat egy Guam szigetén lévő katonai bázisra tervezi telepíteni.

A Nikkei Asia megjegyzi, hogy ez a telepítés lesz az első 2019 óta, amikor lejárt a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták leszereléséről szóló szerződés. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió által 1987-ben aláírt dokumentum arra kötelezte a feleket, hogy megsemmisítsenek minden szárazföldi telepítésű, közepes (1-5 500 kilométer) és rövidebb (0,5-1 000 kilométer) hatótávolságú ballisztikus és cirkálórakéta-rendszert, valamint a jövőben nem birtokolnak, nem gyártanak és nem tesztelnek ilyen rakétákat.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) rakétakilövő rendszer / Fotó: Reuters

Ez is érdekelheti:  Ki lőtte hátba a svéd miniszterelnököt?

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük