KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA készen áll a háborúra Kínával

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai kongresszus engedélyezné a közvetlen katonai konfrontációt Kínával, ha Peking támadást indítana Tajvan ellen – mondta Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke péntek este a Fox Newsnak. A texasi republikánus képviselő Tajpejből beszélt az önkormányzati szigetre látogató háromnapos kétpárti delegáció látogatása során.

Az amerikai törvényhozók beleegyeznének a katonai erők bevetésébe, ha az Egyesült Államokban az emberek támogatnák az intézkedést – mondta McCaul, anélkül, hogy részletezte volna, hogy pontosan hogyan is kellene értelmezni ezt a támogatást. „Ha a kommunista Kína megszállná Tajvant, ez minden bizonnyal napirendre kerülne, és ezt a kongresszus és az amerikai nép is megvitatná” – mondta, hozzátéve, hogy „ha az amerikai nép támogatja a kezdeményezést, akkor a kongresszus is így fog eljárni”.

McCaul azonban ragaszkodott ahhoz, hogy „a konfliktus mindenképpen az utolsó lehetőség”, és az amerikai küldöttség látogatását úgy jellemezte, hogy azzal „elrettentő hatást gyakorolnak Kínára”. Az amerikai-kínai kapcsolatokat korábban is megterhelték az amerikai delegációk tajvani látogatásai, amelyet az egységes Kína Elv alapján Kína szuverén területének tekint Peking.

Peking többször is ellenezte Tajvan és az Egyesült Államok kapcsolatfelvételét. A kínai külügyminisztérium szerdán arra figyelmeztetett, hogy a tajvani kérdés „az első vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a Kína-USA kapcsolatokban”. Washington formálisan ragaszkodik az Egy Kína politikához, amely szerint Tajvant Kína szerves részének tekintik. Ugyanakkor az Egyesült Államok szoros informális kapcsolatokat ápol az önigazgatású szigettel, és fegyverekkel látja el azt.

Washington az elmúlt hónapokban növelte a Tajvannak nyújtott katonai támogatást. A Wall Street Journalban arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok azt tervezi, hogy 30-ról 100-200 katonára növeli csapatjelenlétét a szigeten, mivel segíteni akar Tajvannak abban, hogy a szigetet „nehezebben tudják megtámadni”. Március elején az amerikai külügyminisztérium azt is bejelentette, hogy jóváhagyja a Tajpejnek történő fegyvereladásokat, köztük 619 millió dollár értékű lőszert F-16-os vadászgépekhez.

Szombaton a kínai hadsereg bejelentette, hogy háromnapos hadgyakorlatot indít a Tajvani-szorosban. A gyakorlatokat, amelyeket McCaul tajpeji látogatásával egy időben és mindössze egy nappal azután tartottak, hogy Tsai Ing-wen tajvani vezető visszatért az Egyesült Államokból, a kínai hadsereg szerint Tajvan és a „külső erők” figyelmeztetésének szánták.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Michael McCaul képviselő a képviselőház tagjai előtt beszél Washington DC-ben 2021. augusztus 25-én. © Global Look Press / CNP / AdMedia / Alex Edelman

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: