BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán elnök spanyol vállalatokat szólított fel oroszországi tevékenységük beszüntetésére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök spanyol vállalatokat szólított fel oroszországi tevékenységük beszüntetésére a spanyol parlament keddi ülésén videokapcsolaton keresztül megtartott beszédében.

„Hogyan engedhetjük meg, hogy az orosz bankok profitot termeljenek, miközben kínozzák a civileket? Hogy lehet, hogy az európai vállalatok kereskedjenek azzal az országgal, amely elpusztítja a mi országunkat?” – fogalmazott, név szerint is megemlítve a Porcelanosa, a Maxam és a Sercobe cégeket.

Köszönetet mondott, amiért a dél-európai ország sok vállalata már leállította orosz együttműködéseit, de újabb lépéseket, további szigorú szankciókat sürgetett annak érdekében, hogy „Oroszország kezdje el keresni a békét”.

„2022 áprilisában vagyunk, de olyan, mintha 1937 áprilisában lennénk” – jelentette ki, párhuzamot vonva azzal, amikor a náci Németország légiereje lebombázta a baszk Gernika (Guernica) városát a spanyol polgárháborúban, támogatva a későbbi diktátor, Francisco Franco tábornok csapatait. A támadásban több mint 1600 civil vesztette életét. A történelem során ekkor pusztítottak el először a levegőből egy várost.

Az ukrán elnök hangsúlyozta: nem csak Ukrajna sorsa forog kockán ebben a háborúban, hanem azok az értékek is, amelyek összekötik Európával, úgymint a demokrácia és az emberi jogok. Véleménye szerint Oroszország nem csupán az ukrán néppel akar végezni, hanem annak lehetőségével is, hogy a nép a demokráciát válassza és diktatúra nélkül élhessen.

„Sajnos, még nehéz, szomorú hetek várnak ránk, de meggyőződésem hogy ennek a sötét, keserű időszaknak a végén az értelem és a demokrácia felülkerekedik az erő logikáján és Putyin tekintélyelvűségén” – fogalmazott Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felszólalásában.

Hangsúlyozta, hogy országa továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatásában, legyen szó szigorúbb szankciókról, humanitárius, illetve pénzügyi segítségről vagy katonai felszerelés szállításáról.

Mint mondta, Ukrajna világosan kifejezte, hogy Európa-párti, Spanyolország pedig támogatni fogja az uniós csatlakozás felé vezető úton. „Ukrajna tagja az európai családnak, és nincs kétségem, hogy mi lesz a folyamat vége” – jegyezte meg.

Ez is érdekelheti:  Újabb nő tálalt ki Magyar Péterről (videó)

„Ukrajna reménye Európában van, de ma Európa reménye is Ukrajnában van” – mondta, hangsúlyozva, hogy a szabadság eszméjét és értékeit védik, amelyért korábban már sok európai adta életét.

Beszédében felhívást intézett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, arra szólítva, hogy komoly szándékkal üljön tárgyalóasztalhoz, és vessen véget a háborúnak.

„Szeretném kinyilvánítani, hogy Ukrajna harca a szabadságáért a mi harcunk is” – mondta Meritxell Batet, a spanyol törvényhozás alsóházának elnöke, kijelentve, hogy „olyan kegyetlenségeknek és bűnöknek voltunk tanúi”, amelyek „iszonyodást és felháborodást érdemelnek”, és amelyeket a leghatározottabban üldözni kell, hogy „a felelősökre lesújtsanak a nemzetközi törvények”.

A házelnök hangsúlyozta: a háborúval szemben, a béke védelmében az országoknak egységesebbnek kell lenniük, mint korábban bármikor, az agresszor elszigetelésével és szankcionálásával, továbbá minden szükséges segítség biztosításával az ukrán nép számára.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük