KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Új Népfront nevű baloldali pártszövetség nyerte a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját

Az Emmanuel Macron államfő vezette pártszövetség javított korábbi eredményén, és a második helyen végzett. A Marine Le Pen nevével fémjelztett Nemzeti Tömörülés a választás első fordulójában még az élen állt, a második fordulóban azonban csak a harmadik helyet sikerült megszereznie – hangzott el az M1 Híradójában.

A kormányzáshoz szükséges abszolút többséget ugyanakkor egyetlen párt sem szerezte meg.

A két forduló között több mint 200 jobbközép, centrista és baloldali jelölt lépett vissza egymás javára, hogy megakadályozzák a jobboldali párt újabb győzelmét. Gabriel Attal kormányfő bejelentette, hogy hétfő reggel lemond posztjáról, de ügyvezetőként ellátja feladatát, amíg szükséges – hangzott el az M1 Híradóban.

A vasárnap 23 órakor közzétette, nem végleges eredmények szerint az Új Népfront 182 mandátumot szerzett. Az elnöki tábor – amely eddig 245 képviselővel a relatív többséget biztosította a parlament alsóházában – 168 széket foglalhat el. Marine Le Pen pártjának várhatólag 143 mandátuma lesz, míg a további orientációban bizonytalan Köztársaságaik (LR) 45 széket foglalhatnak el a nemzetgyűlésben.

Az új francia nemzetgyűlés július 18-án ülhet össze, de a helyzet bizonytalan, mivel nem egyértelmű, hogy ki az igazi győztes és vesztes.

„Elsőként a baloldali Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélanchon szólalt meg, követelve a miniszterelnöki tisztséget” – számolt be Venczel Katalin, a közmédia párizsi tudósítója. „A szövetségben négy párt vesz részt, és változtak az erőviszonyok a szövetségen belül” – tette hozzá.

Emmanuel Macron vasaárnap nem szólal meg, hanem megvárja, hogyan strukturálódik az új nemzetgyűlés és utána fog dönteni arról, hogy melyik pártot kéri fel a vezetésre.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) miniszterelnök-jelöltje is megszólalt. Megköszönte a támogatást, valamint jelezte, hogy pártja növekedett. Ha megduplázni nem is tudták azt, így is 130-150 hellyel fog rendelkezni az új nemzetgyűlésben. Le Pen ezen kívül

elítélte a Macron által szervezett szövetséget, amelyet a „becstelenség szövetségének” nevezett.

Más, a Nemzeti Tömörüléshez tartozó politikusok „természetellenes szövetségről” beszéltek.

Ez is érdekelheti:  Hivatalosan is Donald Trump lett a republikánusok elnökjelöltje, megnevezte alelnökjelöltjét is

Jordan Bardella, az RN elnöke eszédében egyértelműen a baloldalt támadta. Azt mondta: Jean-Luc Mélanchon a radikális baloldal karjaiba lökte Franciaországot. Megszólaltak a kormánypárt politikusai is, Gérald Darmanin belügyminiszter azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy baloldali kormányfő lesz.

A tudósító arról is beszélt, hogy július 18-án, a nemzetgyűlés megalakulásakor és egyben a törvényhozás elnökének kinevezésekor kiderülhet a miniszterelnök személye is. Kiemelte:

nagyon bizonytalan a helyzet, mivel nem volt példa koalíciós kormányzásra Franciaországban 1958 óta.

 

hirado.hu

Kiemelt kép: Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország baloldali mozgalom alapítója a francia parlamenti választások második fordulójának előzetes eredményeinek ismeretében beszél Párizsban 2024. július 7-én. MTI/EPA/Andre Pain

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük