Az ortodox karácsony és az újabb tűzszünet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ortodox kereszténység pápájának, Kirill moszkvai metropolitának a kezdeményezése nyomán Putyin elnök tűzszünetet rendelt el valamennyi orosz egység számára, a front teljes hosszában, az ortodox karácsony alkalmából  – moszkvai idő szerint január 6-án 12.00 órától január 7-én 24.00 óráig.

Nemes szándék, békeszerető gesztus! Csak éppen jómagam is kételkedtem ennek kivitelezhetőségében és célszerűségében. Kiváltképpen a jelen körülmények között.

  • Mint az várható is volt, Ukrajna most sem tartotta be ezt a fegyverszünetet. Kiváltképpen, hogy halálosan gyűlöli az orosz ortodox egyházat – azt az orosz befolyás eszközének tartja. (Olyannyira, hogy Ukrajna, mostantól, a nyugati egyházakkal együtt, december 25-én fogja ünnepelni a karácsonyt.)
  • A Nyugat – az orosz nemzeti azonosságtudat elleni harcának keretében – ÉVEK ÓTA HÁBORÚT FOLYTAT AZ OROSZ ORTODOX EGYHÁZ ELLEN. 

(…)

EMLÉKEZZÜNK RÉGIEKRŐL!

2016 júliusában történt, hogy az ukrajnai pravoszláv egyház országos körmenetre szólította fel híveit: „a békéért, a jóságért, Ukrajna megmentéséért.”AZ EGYHÁZ HÍVÓ SZAVÁRA megmozdultak a hívek: az ország keleti (Szvjatogorszk) és nyugati (Pocsajev) részén lévő két legszentebb kolostortól indult útjára a menet. Útközben ezrek, tízezrek csatlakoztak a végén SZÁZEZRESRE DUZZADT TÖMEGHEZ. HETEKIG VONULT a két menet az ország útjain – mígnem Kijevben találkoztak. Együtt vonultak fel előbb Vlagyimir nagyfejedelem szobrához (a hasonló nevű „hegyen”– a szobor emlékeztet a mi Gellért-szobrunkra), majd onnan átvonultak az ukrajnai pravoszláv egyház legszentebb szentélyéhez, a Pecserszkaja Lavra kolostorhoz. (Jelképes, hogy ott vonultak keresztül, ahol bő két – két és fél évvel korábban a „Majdannak” nevezett őrület tombolt, három hónapig.)

Ez óriási pofon volt a törvénytelen náci juntának – melyet nyugodtan nevezhetünk a Sátánnak, az Antikrisztusnak is. Pedig a jámbor hívek semmit sem mondtak: csupán jámborul imádkoztak, zsolozsmáztak, egyházi énekeket énekeltek. De hát a Sátánnak ez is sok volt. Mielőtt a menet keletről (ukránok megszállta területről), akkor mér terv szerint csak 300-an elindult, A JUNTA AZZAL FENYEGETŐZÖTT, HOGY KERESZTRE FESZÍTIK ŐKET MIND. A nőket, az öregeket, gyerekeket is. Nyilván azért is, mert 1500-an indultak el a 300 helyett, elálltak ettől. De, ahol csak lehetett, igyekeztek KERESZTBE TENNI a menetnek. Harcias suhancok gyülekeztek, tömegverekedésre készen, igyekezve útjukat állni; hangszórókon „hazafias” dalokat bömböltettek, miközben az egyházfik szóltak a hívekhez. Volt olyan (szégyenszemre), hogy a Jobb Szektornak (!) kellett biztosítania a menet zavartalan továbbhaladását. A Kijev környéki Boriszpol település (ott van Kijev nemzetközi repülőtere) elöljárósága pedig MEG IS TILTOTTA, hogy a körmenet áthaladjon a városon. Magán Kijev főutcáján, a Krescsatikon pedig fémdetektoros kapukat állítottak fel, és kutatták át a (történetesen keletről érkezett) híveket. MÉGSEM SIKERÜLT MEGHIÚSÍTANI A RENDEZVÉNYT.

A Sátán ellenszele már most is föltámadt. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kérdéses napra – július 27. – megtiltott minden Kijevbe irányuló közúti fuvart. Magánvállalkozók sem vállaltak aznapra fuvart Kijevbe: „fölülről” már szóltak nekik, hogy ez esetben a működési engedélyüket kockáztatják. A fuvarozókat szélsőségesek meg is fenyegették: ha mernek valakit is aznap Kijevbe vinni, fölgyújtják a kocsijukat. Ez a módszer egyébként be is vált: az ogyesszai hívek például így nem jutottak el Kijevbe.

A szakadár (a junta szolgálatában álló), un. Kijevi Patriarchátus – amelyik, nem tanulva egy korábbi i felsüléséből – most is ellenmenettel próbálkozott Biztos, ami biztos, másnapra – július 28. – szervezték. Csúfos kudarc lett belőle: alig pár ezer ember vett azon részt – azok is főként a szakadár egyház papjai.

2016-ban tehát ezért imádkozott százezernyi jámbor hívő: A BÉKÉÉRT, A SZERETETÉRT, UKRAJNA MEGMENTÉSÉÉRT. Igazán Istennek tetsző imádság – vélnénk. És gondolnánk: a keresztényi, felebaráti szeretet jegyében a nyugati egyház is intéz legalább pár üdvözlő sort a keleti keresztény testvérekhez.

Rosszul gondoltuk. A jóságos (én az ő jóságát bárgyúságnak nevezném) szentatya – miközben A VATIKÁNBAN FOGADTA A KELET-UKRAJNÁBAN RÉMTETTEIKRŐL HÍRHEDT TÖMEGGYILKOS, nyakig véres, HÁBORÚS BŰNÖS KÜLÖNÍTMÉNYESEK CSAPATÁT, HOGY „EGYÜTT IMÁDKOZZANAK A BÉKÉÉRT”– eszébe sem jutott, hogy legalább gondolatban, egy üzenet erejéig EGYÜTT IMÁDKOZZON A BÉKÉÉRT (és a jóságért, és Ukrajna megmentéséért) AZZAL A SZÁZEZERREL! Lett volna pedig rá közel egy hónapja. Nem jutott azonban ez eszébe se neki, se a nyugati kereszténység egyetlen más vezetőjének – a mi Erdő Péter bíboros urunknak – sem.

AKKOR, 2016 JÚLIUSÁBAN …

A körmenet indulása a keleti Szvjatogorszkból, az első nap:

Kijev elővárosában, Boriszpolban a városi tanács nem engedélyezte, hogy a zarándokmenet átvonuljon a településen. A rendőrség mellett még egyébként jobboldali szervezeteknek is be kellett avatkozniuk a zarándokok védelmében.

A körmenet Kijevben:

És ami ehelyett fontosabb volt a szentatyának: a rákövetkező évben a békéért való közös imára (!?) fogadta a Vatikánban az ukrajnai tömeggyilkos különítményeseket.

Amikor elnéztem ezeket a felvételeket, nyomban biztosra vettem: a sátánfajzatok, az Antikrisztus kijevi rezsimje előbb-utóbb ezt meg fogja torolni. És lőn. Az ukrajnai orosz ortodox egyházat betiltottak. Elkobozták legfőbb szentélyét, a kijevi Pecserszkaja Lavra kolostort. Annak mérhetetlenül gazdag kincsestárával (többek között a szkíta aranykincseknek a világon talán egyedülálló gyűjteményével) együtt. (Amelyekre egyébként a Nyugat már régen szemet vetett. Kijevi nyakig véres udvari bolondjuk alighanem ezzel is törleszt majd mérhetetlen adósságaiból.)

KERESZTÉNY-NEMZETI kormányunk mindeközben – a NATO utasítására – a Sátán Kijevben trónoló földi helytartóját, AZ ANTIKRISZTUST TÁMOGATJA.

Csikós Sándor 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kiemelt kép: Patriarch Kirill and Vladimir Putin | Photo: Wikimedia Commons

Feliratkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük