KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A madéfalvi veszedelemre emlékeztek a székelyföldi településen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Habsburg császári hadsereg vérengzésére emlékeztek szombaton a székelyföldi Madéfalván a tragikus esemény 259. évfordulóján.

A Siculicidium emlékművénél tartott megemlékezésen Varga Judit igazságügyi miniszter beszédében rámutatott: „ahogy több mint ezeréves történelmünk összefonódik, úgy örömünk és bánatunk is egy”. Elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy első idei beszédét „székely nemzettestvérei” előtt mondhatja el. Hozzátette, családjával érkezett, gyermekeinek is meg akarta mutatni „Erdély és a Székelyföld csodáit”.

Emlékeztetett: a madéfalvi székelyek szuverenitásukat, önazonosságukat védték, és bár a világ nagyot változott azóta, „a magyar alkotmányos identitás és szuverenitás védelme most is mindennapos feladatunk”. „Legyen szó a jogállamiságról vagy éppen az energiaellátás biztonságát érintő közös európai uniós döntésekről, mindig védenünk kell azon jogunkat, hogy a nemzetünk sorsát meghatározó kérdésekben saját magunk mondhassuk ki az utolsó szót” – fogalmazott. Hozzátette: Magyarország uniós tagságának tapasztalata azt bizonyítja, „az igazán fontos kérdésekben végül mindig a magyaroknak lett igaza”.

Varga Judit hangsúlyozta, Magyarország kormánya számára az a legfontosabb, hogy az erdélyi magyarság meg tudja őrizni magyar identitását. „Önöknek kell az ezeréves magyar történelmet és kultúrát őrizni és az erdélyi magyar jövőt biztosítani. Nem könnyű feladat ez, de Isten a legnehezebb csatákat mindig a legjobb harcosainak adja” – fogalmazott. Felidézte, hogy a szülőföldön való megmaradást a magyar kormány az egyszerűsített honosítási törvénnyel és a külhoni magyaroknak szóló támogatási rendszerrel segíti. „A közös munkát 2023-ban is folytatjuk!” – jelentette ki. Az ukrajnai háborúról szólva hangsúlyozta: „mi, magyarok, békét akarunk”, de a Közép-Európa országai között fellelhető kapcsolódási és együttműködési pontokat is meg kell találni. „Magyarország és Románia jelenlegi kormányai részéről a stratégiai partnerségi viszony fenntartására komoly igény van” – jelentette ki.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter emlékeztetett, hogy a székelyek, magyarok mindentől függetlenül évről évre megemlékeznek Madéfalván. „Büszkén, felemelt fővel térünk mindig haza Madéfalváról, feltöltődve megyünk haza otthonaikba, mert nekünk, székelyeknek, magyaroknak történelmünk folyamán mindig volt, akire feltekintsünk” – fogalmazott. A bukaresti tárcavezető megköszönte a támogatást, amit a határon túli magyarság kapott a magyar kormánytól, és arra kérte a jelenlévő tagjait, „tolmácsolják a székely közösség köszönetét és háláját”. „Mondják el Magyarországon, hogy köszönjük, hogy hisznek abban, hogy a nemzet egy. És nem csak hisznek, hanem tesznek is azért, hogy a magyar nemzet egységes maradjon és fennmaradjon az ilyen viszontagságos történelmi időszakokban is” – üzente az RMDSZ minisztere. Hozzátette, Erdélyből is aggódva figyelik, ahogy „Magyarország megvívja az új, modernkori függetlenségi háborúját”, erőt és kitartást kívánt ehhez, és a határon túli magyarság támogatásáról biztosította Budapestet.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna kész az USA oldalán harcolni Irán, Kína és Észak-Korea ellen

Kiemelt kép: Madéfalva, 2023. január 7. Varga Judit igazságügyi miniszter (b4) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (b) a madéfalvi veszedelem 259. évfordulóján tartott megemlékezésen a vérengzés emlékmûvénél a székelyföldi Madéfalván 2023. január 7-én. / Fotó: MTI/Veres Nándor

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük