KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az orosz külügyminiszter kétségbe vonta Ukrajna területi integritáshoz való jogát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Ukrajnában élő népek önrendelkezésével szemben tanúsított magatartása miatt kétségbe vonta Kijev jogát Ukrajna területi integritásához az orosz külügyminiszter – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról szóló vitájában Szergej Lavrov így érvelt:  Az ENSZ Alapokmányával összhangban egyhangúlag elfogadott, az államok közötti baráti kapcsolatokra és együttműködésre vonatkozó nemzetközi jog elveiről szóló 1970. évi ENSZ-nyilatkozat rögzíti, hogy a területi integritás tiszteletben tartásának elve alkalmazandó „azokra az államokra, amelyek tevékenységük során betartják az egyenlőség elvét. a népek jogait és önrendelkezését, következésképpen kormányaik képviselik az adott területen élő összes embert.”

Az orosz diplomácia vezetője összevetette a nemzetközi dokumentumban foglaltakat Kijev politikájával, és a következőket mondta: „A kijevi rezsim háborút indított saját népének nagy része ellen, azon emberek milliói ellen, akik nem adták beleegyezésüket, hogy nácik és oroszgyűlölők kormányozzák őket, hanem törvénytelenül magukhoz ragadták a hatalmat, és eltemették a Biztonsági Tanács által jóváhagyott minszki egyezményeket, aláásva ezzel Ukrajna területi integritását”.

Azzal, hogy a kijevi népelnyomó rendszert támogatja, a Nyugat megsérti az említett térségekben élő népek önrendelkezéshez való jogát. A Nyugat tönkretette a Minszki Megállapodás végrehajtását, ezért közvetlenül felelős Ukrajna széteséséért és a polgárháború szításáért a köztársaságban – tette hozzá Lavrov.

A jelenlegi európai válságot el lehetett volna kerülni, ha a NATO nem utasította volna el a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) együttműködésre vonatkozó javaslatait, figyelembe vette volna Oroszország biztonsági igényeit ahelyett, hogy évtizedeken át becsapta volna Oroszországot.

Oroszország és szövetségesei következetesen szorgalmazták a CSTO és a NATO közötti kapcsolatfelvételt annak érdekében, hogy megkönnyítsék az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csúcstalálkozókon elfogadott, a biztonság oszthatatlanságáról szóló határozatok végrehajtását, amelyek így szólnak: “egyetlen államnak, államcsoportnak vagy szervezetnek sem lehet kiemelkedő felelőssége a béke és stabilitás fenntartásáért az EBESZ-térségben, és nem tekintheti az EBESZ-térség bármely részét saját befolyási övezetének.”

“Mindenki tudja, hogy a NATO pontosan ennek az ellenkezőjét tette hogy teljes fölénybe kerüljön Európában, most pedig az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A CSTO legfelsőbb szerveinek NATO-hoz intézett számos felhívását figyelmen kívül hagyták” – mondta Lavrov, majd hozzáfűzte: “az Egyesült Államok és szövetségesei azért ilyen arrogánsak, mert senkivel sem hajlandók egyenrangú párbeszédet folytatni”.

Ez is érdekelheti:  A pánik már elkezdődött: Kijev csak májusig húzhatja?

Komoly érdemi tárgyalás helyett a Nyugat invázióról, agresszióról, annexióról szajkózik. Egyetlen tisztességes érve sincs, miért nem akar tárgyalni Oroszországgal a biztonságról. Egyetlen szót sem ejtenek a probléma mögöttes okairól. Arról, hogy éveken át támogattak egy kirívóan náci rezsimet, amely nyíltan átírja a második világháború eredményeit és saját népének történelmét. A Nyugat kikerüli a tényeken és az ENSZ Alapokmányában foglalt követelmények tiszteletben tartásán alapuló érdemi párbeszédet – jelentette ki.

Az BRICS csoport ENSZ Közgyűlésének ülésszakán résztvevő külügyminiszterei szerdán megbeszélést tartottak az ENSZ jövőjéről. Az ülésről kiadott közleményükben az ENSZ és a Biztonsági Tanács „átfogó reformja” mellett foglaltak állást. Azt akarják, hogy a világszervezet demokratikusabb, reprezentatívabb, és hatékonyabb legyen. Ennek érdekében állandó tagsági helyet sürgetnek a Biztonsági Tanácsban Afrika, Ázsia és Latin-Amerika fejlődő országainak. Név szerint említik Brazíliát, Dél-Afrikát és Indiát.

A Békekör tudósítója megjegyezte: az Egyesült Államok azzal a feltétellel járulna hozzá a BT kibővítéséhez a fejlődőkkel, hogy állandó tagságot biztosítsanak a testületben Németországnak és Japánnak is.

Tarthatatlanná válhat a nyugati hatalmak elzárkózása az Oroszországgal, mint a BT állandó tagjával folytatandó érdemi párbeszéd elől, ha ezekre a kérdésekre választ akarnak adni. Zelenszkij ukrán elnök szerint az ENSZ azzal tehetne eleget küldetésének, ha megfosztaná vétó jogától Oroszországot. Indítványával maga ismerte el, hogy Kijev át akarja írni a II. világháború eredményeként kialakult világrendet – értékelte a Békekör tudósítója.

New York, 2023. szeptember 21. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-ben, 2023. április 26-án, New Yorkban. © Sputnik / Orosz Külügyminisztérium / Szputnyik / archív

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Az orosz külügyminiszter kétségbe vonta Ukrajna területi integritáshoz való jogát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük