KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az orosz Azimut légitársaság engedélyt kapott, hogy járatokat indítson Grúziába

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Azimuth Airlines orosz légitársaság engedélyt kapott arra, hogy charterjáratokat indítson Grúziába – jelentette be hétfőn a grúz polgári légiközlekedési hivatal vezetője, Givi Davitashvili.

A hivatal jelenleg több, a járatok engedélyezésére irányuló kérelmet vizsgál – mondta Davitashvili az IMEDI műsorszolgáltatónak. Elmondta, hogy öt légitársaság, köztük az ország vezető légitársasága, a Georgian Airways, már kérvényezte a Grúzia és Oroszország közötti közvetlen útvonalak indítását, és elárulta, hogy egy légitársaság, az Azimuth már meg is kapta az engedélyt.

“AZ EGYIK FUVAROZÓ KÉRELMÉNEK TANULMÁNYOZÁSÁT MÁR BEFEJEZTÜK. EZ AZ AZIMUTH AIRLINES, AMELY MÁJUS 17-TŐL INDÍTHAT JÁRATOKAT. EZT AZ ENGEDÉLYT MA ADTA KI A GRÚZ POLGÁRI REPÜLÉSI ÜGYNÖKSÉG” – JELENTETTE KI DAVITASHVILI, HOZZÁTÉVE, HOGY A TÁRSASÁG CSAK CHARTERJÁRATOKAT FOG TELJESÍTENI.

Az Azimuth Airlines megerősítette a fejleményt a TASZSZ hírügynökságnek, és közölte, hogy a jegyek értékesítése már megkezdődött. Az első járatot Moszkva és Tbiliszi között május 19-re tervezik – közölte a társaság. Az útvonalon naponta egy járatot üzemeltet majd.

A fejlemény azután következett be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten vízummentességet vezetett be a grúz állampolgárok számára. Az elnök emellett feloldotta az országba közlekedő orosz légitársaságokra vonatkozó, 2019 óta érvényben lévő repülési tilalmat.

A lépés vegyes reakciókat váltott ki Grúziában, Salome Zourabichvili, az ország elnöke “provokációnak” bélyegezte azt, és kijelentette, hogy a járatok és a vízummentesség újraindítása “elfogadhatatlan mindaddig, amíg Oroszország folytatja az Ukrajna elleni agresszióját és megszállja a területünket”.

A grúz kormány, illetve a kormányzó Grúz Álom párt azonban üdvözölte a lépést. A párt vezetője, Irakli Kobakhidze szerint a légi utazási tilalom feloldása Tbiliszi “pragmatikus politikai kurzusának” eredménye. Grúzia kifejezetten semleges álláspontot képviselt a Moszkva és Kijev között zajló ellenségeskedésekkel kapcsolatban, és elutasította, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben a konfliktus miatt.

Több magas rangú grúz tisztviselő többször is jelezte, hogy az ország kormányának nem áll szándékában változtatni ezen az állásponton, hogy ne sérüljenek az Oroszországgal fennálló kapcsolatok, mert az ártana Grúzia saját gazdaságának.

A repülési tilalom feloldása dühöt váltott ki Nyugaton, és az USA nyíltan szankciókkal fenyegetőzött Tbiliszi ellen, amennyiben a járatok újraindulnak.

“Ha újraindulnak a járatok Oroszország és Grúzia között, tekintettel arra, hogy a grúziai repülőtereken működő vállalatok szankciók célpontjai lehetnek, aggódnánk, ha olyan repülőgépeket szolgálnának ki, amelyek további import- és exportellenőrzés alá esnek” – mondta a múlt héten az USA külügyminisztériumi szóvivője.

Az EU is hasonlóan reagált: Peter Stano, a blokk külügyi szóvivője sürgette Tbiliszi csatlakozását az Oroszországgal szembeni szankciókhoz a közvetlen járatok újraindítása helyett.

“Az EU arra ösztönzi Grúziát, amely arra törekszik, hogy az EU tagjelölt országa legyen, hogy csatlakozzon a meglévő uniós szankciókhoz” – mondta Stano, figyelmeztetve, hogy a blokk “tudomásul vette” Moszkva döntését a tilalom feloldásáról.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: