KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU Magyarországot megkerülve 21 milliárd dolláros katonai segélyt tervez Ukrajnának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarország vétóját megkerülve tervezi az Európai Unió egy 21 milliárd dolláros segély folyósítását Ukrajna számára – írja az EU-ban betiltott Sputnik orosz hírszolgáltató, a The Wall Street Journal információira hivatkozva.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt hónapban jelentette be, hogy Budapest megvétózta az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós uniós makroszintű pénzügyi támogatást.

Az Európai Külügyi Szolgálat (European External Action Service – EEAS) új tervet dolgoz ki az Ukrajnának nyújtandó katonai segítségre, amely lehetővé teszi az EU-tagok számára, hogy figyelmen kívül hagyják Magyarország vétóját a blokk Kijevnek nyújtott segélyével kapcsolatban – írja a The Wall Street Journal.

A terv szerint – amelynek tervezetét a lap birtokába jutott – az EU-tagok a következő négy évben több mint 20 milliárd euró (21,8 milliárd dollár) katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának.

Az EEAS a maga részéről egy speciális katonai alap létrehozását javasolja Ukrajna számára, amely mintegy 6,5 milliárd eurót (7 milliárd dollár) tartalmazna a költségvetésen kívüli Európai Békefenntartási Eszköz (EPF) kereteiből, és 2024 és 2027 között évente legfeljebb 5 milliárd eurót (5,4 milliárd dollár) biztosítana.

A projekt célja, hogy több tagállamnak megtérítse az Ukrajnának átadandó katonai felszerelések, köztük lőszerek és légvédelmi rakéták közös beszerzését. A fennmaradó összegeket az ukrán katonáknak szánt uniós katonai kiképzési program költségeinek fedezésére fordítják.

A projekt 2024-ben mintegy 7,5 milliárd eurót (8,1 milliárd dollár) kínál majd az uniós országoknak a katonai segélyek ellentételezéseként. Az új alap struktúrája a hírek szerint lehetővé teszi majd az akadályok megkerülését, amelyeket Magyarország rendszeresen okoz az EU-nak, amelyet az EU Budapest „nyomásgyakorlásaként” értékel, amit követeléséinek elérése céljából tesz.

A beszámolók szerint a javaslatot az uniós vezetők a február 1-jére tervezett csúcstalálkozójukon vitatják meg, a végső döntés meghozatala pedig valószínűleg heteket vesz majd igénybe. Brüsszel egyelőre nem kommentálta a WSJ jelentését.

Ez is érdekelheti:  A Nyugat alábecsülte a keleti gazdaságokat – Adatok a tisztánlátáshoz

December közepén Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentette, hogy országa megvétózta az EU 2024-2027-es költségvetésének kibővítését, amely 50 milliárd euró (54,5 milliárd dollár) makroszintű pénzügyi támogatást tartalmazna Ukrajnának.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Sputnik News értesülései nyomán készült.

A kiemelt képünk illusztráció. Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük