KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU katonai szankciókat kíván bevezetni Fehéroroszországgal szemben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az uniós országok informálisan megállapodtak az Oroszország közeli szövetségese, Fehéroroszország elleni katonai szankciók újabb köréről – közölték meg nem nevezett európai diplomaták a Politico című lapnak.

A friss csomag korlátozni fogja a harci felszerelések, köztük a repülőgép-alkatrészek Minszkbe történő szállítását – jelentette kedden a hírportál.

A korlátozó tételek listája a források szerint tükrözni fogja azokat a szankciókat, amelyeket Brüsszel korábban az ukrajnai konfliktus miatt vetett ki Moszkvára.

A csomag célja az olyan katonai alkatrészek visszaszorítása, amelyeket állítólag Fehéroroszországon keresztül illegálisan szállítanak Oroszországba – mondták a diplomaták.

Az új szankciókat egy lépcsőfoknak tekintik egy szélesebb körű, Minszk korlátozását célzó uniós megállapodás felé vezető úton – jegyezték meg.

A források szerint az Európai Bizottságnak már szerdán el kell küldenie a katonai korlátozásokat részletező dokumentumokat az Európai Unió tagállamainak. Az uniós nagykövet-helyettesek várhatóan a jövő héten hagyják jóvá a Minszk elleni szankciókat – tették hozzá.

A Fehéroroszországot érintő korlátozásokról szóló tárgyalások az EU és 79 afrikai és karibi ország közötti úgynevezett poszt-Cotonou megállapodáshoz kapcsolódtak, amely Lengyelország álláspontja miatt már régóta megrekedt. Varsó beleegyezett, hogy feloldja az egyezménnyel szembeni ellenállását annak érdekében, hogy Minszkkel szemben szankciókat alkalmazzanak – közölték a diplomaták.

A múlt hónapban Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a nyugati szankciókról szólva azt mondta, hogy azok „a béke és a biztonság érvényesítésének eszközéből máris egy új, globális méretű, komplex fenyegetéssé váltak, amely egész régiókat ítél éhségre, hidegre és szegénységre”.

Fehéroroszországot az ukrajnai konfliktus közepette az Egyesült Államok és az EU szigorú szankciók alá helyezte, annak ellenére, hogy közvetlenül nem vesz részt a harcokban. Minszk megengedte Oroszországnak, hogy a 2022 februárjában kezdődött katonai művelet során használja területét.

Tavaly ősszel Moszkva és Minszk közös katonai erőt hozott létre fehérorosz területen, júniusban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette, hogy a szövetségesek közötti megállapodás részeként Fehéroroszországba letelepítették az első orosz taktikai nukleáris fegyvereket. Lukasenko szerint ezekre a lépésekre azért volt szükség, hogy elrettentse a Nyugatnak az országa elleni agresszív terveit és az ukrajnai konfliktusba való belerántására irányuló kísérleteket.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Fehérorosz katonák vesznek részt katonai gyakorlatokon. ©  Szputnyik / Viktor Tolochko

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: