Az EU felfüggesztette a fehérorosz vezetésre vonatkozó vízumkönnyítési rendelkezéseket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el az Európai Unió és Fehéroroszág közötti vízumkiadást megkönnyítő megállapodás alkalmazásának részleges felfüggesztéséről; az uniós döntés válasz a fehérorosz rezsim által indított, az uniós tagállamokra nyomást helyező hibrid támadásra – közölte az uniós tanács kedden.

A fehérorosz vezetés tisztségviselőire vonatkozó, vízumkiadást megkönnyítő rendelkezések felfüggesztése egyebek mellett azokra a határozatokra terjed ki, amelyek például a többszöri beutazási vízumok kiadását teszik lehetővé, illetve csökkentik a vízumkérelmek díját.

Kiemelték: a határozat nem érinti a fehérorosz átlagpolgárokat, akik továbbra is ugyanazokat az előnyöket élvezhetik a vízumkönnyítési megállapodás értelmében, mint jelenleg.

A tanács tájékoztatása szerint a fehérorosz politikai fordulat, majd az arra válaszul elfogadott uniós korlátozó intézkedéseket követően 2021 júniusában Minszk migránsok szervezett szállítását kezdte meg előbb a Litvániával közös határszakaszára, majd a fehérorosz-lett és a fehérorosz-lengyel határra. Fehéroroszország 2021. június 28-án bejelentette, hogy felfüggeszti az EU-val tavaly július elején kötött, a migránsok visszafogadására vonatkozó megállapodást.

„Ezek az intézkedések sértik azokat az alapelveket, amelyek alapján a vízumkönnyítési megállapodást kötötték, és ellentétesek az EU érdekeivel” – szögezték le.
A határozat a kihirdetéstől követő második napon lép hatályba – közölték.

Az EU és Fehéroroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás 2020. július 1-jén lépett hatályba, célja a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok kiadásának megkönnyítése.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő esti sajtóközleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fehérorosz vezetés politikai céljai elérésére használja fel a migránsokat, és felszólította a tagállamokat a fehérorosz hatóságokkal szembeni kiterjesztett szankciórendszer jóváhagyására.

MTI

Kapcsolódó:

Lengyelország: Így néz ki most a Kuźnica régióban található migránstábor 📺

Pillanatnyi helyzetkép a lengyel-belorusz határról

Morawiecki: Lengyelország védeni fogja az európai békét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük