A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ENSZ szerint is egyházüldözés zajlik Ukrajnában – Kijev korábban kitiltotta az egyházat a kolostor feletti két székesegyházból is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán állam diszkriminálhatja az ország legnagyobb vallási felekezetét, az ukrán ortodox egyházat – állapította meg az ENSZ emberi jogi felügyelő szerve egy friss jelentésében. Volodimir Zelenszkij elnök kormánya jelenleg azon van, hogy az egyház szerzeteseit kilakoltassa az otthonukból – írta meg az oroszhirek.hu.

Az orosz ortodox egyházzal történelmi kapcsolatban álló egyházzal szembeni nyilvánvaló rossz bánásmódra az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) múlt pénteken közzétett jelentése hívta fel a figyelmet – írta meg az oroszhirek.hu.

Zelenszkijék megszentségtelenítették az ortodox szent helyet, amit még a szovjetek sem mertek zargatni

A jelentés több, az ukrán parlament elé terjesztett törvénytervezetet, valamint az ukrán belbiztonsági ügynökség, az SZBU fellépését említette a papsággal szemben.

Az ENSZ szerve „aggódik amiatt, hogy az államnak az UOC ellen irányuló tevékenysége diszkriminatív” – áll a közleményben. A jelentés „homályos jogi terminológiára és a megfelelő indoklás hiányára” hivatkozott a törvényjavaslatban, ami magyarázza, hogy miért hívta fel magára az OHCHR negatív figyelmét.

A jelentés a 2022 augusztusa és 2023 januárja közötti időszakra vonatkozott, de a kormány újabb intézkedései elmélyítették az üldöztetést. A hónap elején az ukrán kulturális minisztérium felszólította a joghatósághoz tartozó szerzeteseket, hogy hagyják el otthonukat, a kijevi Pecserszk Lavrát, az ukrán főváros ikonikus kolostorát.

A moszkvai patriarchátushoz hű ukrán ortodox egyház szerzetesei nem hajlandók kiköltözni a kijevi Lavrából

Zelenszkij a lépést Ukrajna „spirituális függetlenségének” megerősítéseként jellemezte, és utalt arra, hogy az UOC olyan eszköz, amelyet Oroszország arra használ, hogy „manipulálja népünk lelkét, lerombolja szent helyeinket [és] értékeket lopjon el tőlük”.

Az elnök figyelmen kívül hagyta az UOC papságának kéréseit, hogy találkozzon velük, és próbálja meg enyhíteni a helyzetet.

Kijev korábban kitiltotta az egyházat a kolostor feletti két székesegyházból is. A döntés után néhány nappal a kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (OCU) engedélyt kapott arra, hogy istentiszteleteket tartson a helyiségekben.

Az OCU-t Porosenko akkori elnök támogatásával hozták létre, amit sok politikai megfigyelő az újraválasztási esélyeinek növelésére tett kísérletnek tekintett. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter elmondta, hogy a kiutasított szerzetesek, akiknek szerdáig kell kiköltözniük, az UOC-ból kilépve és az OCU-hoz csatlakozva maradhatnak otthonukban – olvasható a portálon.

MH

Kiemelt képen a kijevi Pecserszka lavra ortodox barlangkolostor

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: