KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kezdődik az aranyfedezetű digitális rubel tesztelése

Április 1-jétől az orosz kormány megkezdi a nemzeti valuta harmadik formájának, a digitális rubelnek a tesztelését. Minden orosz bank csatlakozik majd a platformhoz, a tranzakciók pedig az orosz Központi Bankon keresztül történnek. A RIA Novosztyi hírügynökség utánajárt, hogyan fog működni az új fizetőeszköz, és az hogyan segíti majd az orosz gazdaságot.

A digitális rubel platform prototípusa 2021 decemberére készült el. A program kulcsfontosságú szakasza a valós ügyfelekkel történő tesztelés.

Egy egyedi elektronikus kódról (token) van szó. A kísérleti projektben ezt fogják használni a nagy banki szervezetek és vállalatok fizetésére. És például a VTB Bank kipróbálja a műveleteket a dolgozói körében is.

A jövőben minden orosz bank csatlakozik majd. Bárki igényelhet majd e-pénztárcát a virtuális rubelhez.

„Ez nem egy kriptovaluta, amelynek nincs tulajdonosa. A digitális rubelt kizárólag az orosz Központi Bank bocsáthatja ki. Ráadásul arany és devizatartalékok fedezik. Röviden, ez még mindig ugyanaz a rubel, bár új formában” – magyarázza Artem Zvezgyin pénzügyi elemző és kereskedő.

Miért van rá szükség?

A gazdaságban folytatódik a digitalizáció. Ráadásul a szankciók és a nyugati oldalról érkező folyamatos nyomás miatt a központi bank kénytelen a bankrendszert a hazai fizetési termékek fejlesztésével átalakítani.

A projekt bővülésével a baráti országokkal való határokon átnyúló elszámolások is megnyílnak.

„Ez megkönnyíti majd a kölcsönös kereskedelmet. Nem lesznek olyan problémák, mint például Indiával, amelynek törvényei tiltják a rúpia kivitelét az országból. A digitális valuták segítenek majd Oroszországnak és más fejlődő országoknak eltávolodni a dollártól” – mutat rá Natalija Milcsakova, a Freedom Finance Global vezető elemzője.

Augusztusban a BRICS-csúcstalálkozón megvitatják a szervezet közös valutájának kérdését.

„A digitális rubel ehhez is jól fog jönni. Valószínűleg létrehoznak egy bankot, ahol át lehet majd váltani a BRICS vagy egy másik tagország valutájára” – mondta Vlagyiszlav Antonov, a BitRiver pénzügyi elemzője.

A szakértők hangsúlyozzák: ez nem fogja befolyásolni a rubel árfolyamát. Azonban potenciálisan támogatni fogja a keresletet és általában népszerűsíti az orosz valutát, mivel új belépési pontként szolgál majd a befektetési eszközökbe.

Ez is érdekelheti:  Polgári személyautóra támadt egy ukrán drón Oroszországban

Az orosz Központi Bank ellenőrzése alatt.

Mivel a digitális rubel egyenértékű a készpénzzel és a készpénz nélküli fizetéssel, a kártyás vagy online fizetéstől sem különbözik.

Az internetre azonban nincs szükség, és a tranzakciók magas szintű biztonsága került az előtérbe: a hagyományos készpénzmentességgel ellentétben a Központi Bank nem a kereskedelmi banknál, hanem magánál a Központi Banknál tárolják a pénzeszközöket.

„Ez biztosítja a pénzeszközöket és a gyanús tranzakciókat a szabályozó hatóság azonnal blokkolja” – pontosítja Milcsakova.

További előny, hogy ha egy hitelintézet csődbe megy, vagy visszavonják az engedélyét, a pénzzel nem történik semmi, az ügyfelet nem éri kár. A digitális pénztárcát a központi bank nyitja meg, teljesítve az ügyfelekkel szembeni összes kötelezettséget – teszi hozzá Antonov.

A biztonság kulcsfontosságú előny. Így lehetetlen elveszíteni egy rubelt: mindent vissza lehet szerezni egy egyedi token segítségével. És a digitális pénztárcában nemcsak a tranzakciók történetét, hanem az egyes rubelekkel végzett műveleteket is figyelembe veszik.

Hosszú távon ez ki fog terjedni az intelligens kapcsolatokra is – az üzleti életben, az ingatlanpiacon és minden olyan területen, ahol nagy összegű kifizetések történnek.

“Az intelligens kapcsolat lényegében egy megbízás arra, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén pénztárcáról pénztárcára küldjenek valutát. Például csak a Roszrejesztr (központi regisztrációs rendszer) regisztráció után. Ez növeli a tranzakciók biztonságát, és azok minősége teljesen más szintre kerül” – hangsúlyozza Zvezgyin.

Úgy fizethetünk, mint korábban.

Általánosságban elmondható, hogy a digitális rubel egy másik kényelmes fizetési eszköz.

„A központi bank csökkenteni fogja a készpénzt, és erősödik a költségvetési kiadások ellenőrzése. nem kell majd külön árfolyamokat megállapítani. a vásárlóerő ugyanolyan, mint a hagyományos pénzé” – magyarázza Antonov.

Végül minden áruért és szolgáltatásért lehet majd fizetni a digitális rubellel is. Beleértve az offline üzleteket is – ehhez csak le kell töltenie magának egy bizonyos összeget egy token-tárcából az okostelefonjára.

Ez is érdekelheti:  Szakértő: El akarhatják hallgattatni a békepárti Donald Trumpot, emögött pedig háborúpárti erőket sejtenek

„A vállalkozások számára ugyanezen okokból – biztonság, veszteségmegelőzés, kényelm – lesz előnyös. Az internetkapcsolat nélküliség azt jelenti, hogy nincs szükség online pénztárgépekre és azok fenntartási költségeire” – teszi hozzá Milcsakova.

A kiskereskedelmi láncok ezek beszerzésén is spórolni fognak. A BitRiver elemzői úgy becsülik, hogy ez már a program első fázisában is több tízmilliárdos bevételt hoz.

Pavel Szigal, az Opora Rosszii első alelnöke pontosítja: a digitális valuta kényelmesebb a közüzemi számlák, az adók, az online rendelések és az átutalások végrehajtásánál.

Természetesen a bevezetés nem lesz gyors – több mint egy évet vesz igénybe. Időbe telik majd a jogi keretrendszer kidolgozása. Emellett a hacker- és csalási kérdéseket is meg kell vizsgálni. A szakértők azonban biztosítanak minket arról, hogy a digitális rubel készen áll erre: az egyedi tokent nem lehet hamisítani.

Magyar Hírlap

Kiemelt kép: depositphotos.com

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük