Figyelem! - Fontos nemzeti kezdeményezés az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmében

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Egyesült Államok figyelmeztette Szerbiát, hogy cserélje le az oroszbarát kémfőnököt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Washington elégedetlen Belgrád kémfőnök-választásával, és fel kívánja függeszteni a hírszerzési együttműködést, amíg Szerbia át nem gondolja “személyi megoldásait” – állította pénteken a CNN helyi lapja, az N1 meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Aleksandar Vulint december elején nevezték ki a Biztonsági és Hírszerző Ügynökség (BIA) élére. Korábban a belügyminisztériumot irányította, de a kabinet átalakításának részeként helyet cserélt Bratislav Gasic volt BIA vezetővel.

Az N1 szerint az Egyesült Államok többször is jelezte Szerbiának, hogy nem ért egyet a kinevezéssel, legutóbb Christopher Hill nagykövet és Ivica Dačić külügyminiszter múlt heti találkozóján.

“Megbízható források” szerint Hill a szerb és az amerikai hírszerzés közötti együttműködés “mély befagyasztásával” fenyegetőzött, megjegyezve, hogy Vulin “komoly problémát” jelent Washington számára.

Hill állítólag azt mondta Dačićnak, hogy az USA inkább a belügyminisztériummal szeretne  együttműködni, amire Dačić azt válaszolta, hogy hamarosan elintézi Gasic washingtoni látogatását.

A CNN társlapja azt állítja, hogy az USA oroszbarátnak tartja Vulint. Bizonyítékként az N1 rámutatott, hogy Vulin többször is találkozott Nyikolaj Patrusevvel, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával, amíg ő volt a rendőrség vezetője. Felhozták továbbá Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivista vádjait, miszerint Vulin Moszkva nevében lehallgatta őt. Vulin tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy rágalmazásért bepereli Kara-Murzát.

Hill és Dačić múlt heti találkozóját követően Aleksandar Vučić szerb elnök rejtélyes megjegyzést tett arról, hogy Belgrádban hemzsegnek a kémek, és a szerb fővárost “az új Casablancának” nevezte, utalva a második világháborús híres hollywoodi filmre.

A TV Pink helyi műsorszolgáltatónak adott interjújában Vučić azt mondta, hogy a második világháború óta nem volt ekkora hírszerzési tevékenység a városban, és hogy a külföldi hírszerzők “nyilvánvalóan különböző dolgokra készülnek”, anélkül, hogy megnevezte volna származási országukat vagy céljaikat.

Bár Belgrád hivatalosan törekszik az EU-tagságra, határozottan elutasította Brüsszel és Washington azon követelését, hogy az ukrajnai konfliktus miatt szankciókat vezessenek be Moszkva ellen. Vučić azt is elutasította, hogy a szakadár Koszovó tartományt független államként ismerje el, amihez az Egyesült Államok közel 15 éve ragaszkodik.

Orosz Hírek

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: