KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Egyesült Államok figyelmeztette Szerbiát, hogy cserélje le az oroszbarát kémfőnököt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Washington elégedetlen Belgrád kémfőnök-választásával, és fel kívánja függeszteni a hírszerzési együttműködést, amíg Szerbia át nem gondolja “személyi megoldásait” – állította pénteken a CNN helyi lapja, az N1 meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Aleksandar Vulint december elején nevezték ki a Biztonsági és Hírszerző Ügynökség (BIA) élére. Korábban a belügyminisztériumot irányította, de a kabinet átalakításának részeként helyet cserélt Bratislav Gasic volt BIA vezetővel.

Az N1 szerint az Egyesült Államok többször is jelezte Szerbiának, hogy nem ért egyet a kinevezéssel, legutóbb Christopher Hill nagykövet és Ivica Dačić külügyminiszter múlt heti találkozóján.

“Megbízható források” szerint Hill a szerb és az amerikai hírszerzés közötti együttműködés “mély befagyasztásával” fenyegetőzött, megjegyezve, hogy Vulin “komoly problémát” jelent Washington számára.

Hill állítólag azt mondta Dačićnak, hogy az USA inkább a belügyminisztériummal szeretne  együttműködni, amire Dačić azt válaszolta, hogy hamarosan elintézi Gasic washingtoni látogatását.

A CNN társlapja azt állítja, hogy az USA oroszbarátnak tartja Vulint. Bizonyítékként az N1 rámutatott, hogy Vulin többször is találkozott Nyikolaj Patrusevvel, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával, amíg ő volt a rendőrség vezetője. Felhozták továbbá Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivista vádjait, miszerint Vulin Moszkva nevében lehallgatta őt. Vulin tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy rágalmazásért bepereli Kara-Murzát.

Hill és Dačić múlt heti találkozóját követően Aleksandar Vučić szerb elnök rejtélyes megjegyzést tett arról, hogy Belgrádban hemzsegnek a kémek, és a szerb fővárost “az új Casablancának” nevezte, utalva a második világháborús híres hollywoodi filmre.

A TV Pink helyi műsorszolgáltatónak adott interjújában Vučić azt mondta, hogy a második világháború óta nem volt ekkora hírszerzési tevékenység a városban, és hogy a külföldi hírszerzők “nyilvánvalóan különböző dolgokra készülnek”, anélkül, hogy megnevezte volna származási országukat vagy céljaikat.

Ez is érdekelheti:  Ilaria Salis, az olasz kommunista terrorista ügye önmagában elég indokot szolgáltat arra, hogy elgondolkozzunk az EU-tagságunkon

Bár Belgrád hivatalosan törekszik az EU-tagságra, határozottan elutasította Brüsszel és Washington azon követelését, hogy az ukrajnai konfliktus miatt szankciókat vezessenek be Moszkva ellen. Vučić azt is elutasította, hogy a szakadár Koszovó tartományt független államként ismerje el, amihez az Egyesült Államok közel 15 éve ragaszkodik.

Orosz Hírek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük