KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

valószínűtlen, hogy az AstraZeneca-oltás trombózist okoz

Az AstraZeneca kivonja Covid-vakcináját

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat bejelentette, hogy kivonja Covid-19 vakcináját a globális piacokról, arra való hivatkozással, hogy a gyógyszert kiszorították egyéb alternatívák.

A fejleményre azt követően került sor, hogy a gyógyszergyártó nemrégiben elismerte, hogy a vakcina ritka esetekben potenciálisan halálos vérrögképződést okozhat.

Az AstraZeneca szóvivője szerdai, közleményében azt nyilatkozta, hogy a világjárvány kezdete óta a vakcina több változatát is kifejlesztették, ami a Vaxzevria iránti kereslet csökkenéséhez vezetett, és a vakcinát már nem gyártják és nem is fejlesztik tovább. A szóvivő független becslésekre is hivatkozott, amelyek szerint „csak az alkalmazás első évében több mint 6,5 millió életet mentettek meg, és több mint 3 milliárd adagot szállítottak belőle világszerte”.

Az AstraZeneca vakcináját 2021 elején vezették be, nem sokkal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította a Covid-19 járványt. Az AstraZeneca tavaly márciusban, saját döntése alapján visszavonta a vakcina uniós forgalomba hozatali engedélyét, amit az Európai Gyógyszerügynökség megerősített.

Nem sokkal a bevezetés után az AstraZeneca viták középpontjába került, miután számos nyugati országban felfüggesztették a vakcina használatát, mivel attól tartottak, hogy az egyes betegeknél vérrögök kialakulását okozhatta. Az EU egészségügyi tisztviselői azonban akkoriban ragaszkodtak ahhoz, hogy az oltás előnyei még mindig meghaladják a kockázatokat.

Az elmúlt hónapokban a gyógyszergyártó nehéz jogi csatát vívott. Egy csoportos kereset azt állítja, hogy az AstraZeneca vakcinája „hibás” és a vártnál kockázatosabb. A vállalat tagadta ezt az vádat.

A felperesek ragaszkodnak ahhoz, hogy a vakcina trombózist okozott trombocitopénia szindrómával (TTS), egy olyan ritka állapotot, amelyben az embernél vérrögök keletkeznek, ami csökkentheti a véráramlást, alacsony vérlemezkeszám kialakulása mellett, ami nehézséget okozhat a vérzés elállításában. A vakcina által okozott TTS csak az Egyesült Királyságban több tucat halálesethez köthető, és emiatt több százan szenvedtek súlyos károsodást.

Ez is érdekelheti:  Magyar Péter fenyegetőzik: Nem leszünk békések a Hősök terén

Bár a vállalat kezdetben tagadta, hogy kapcsolat lenne az ilyen jellegű reakció és a termék használata között, a brit legfelsőbb bírósághoz tavaly februárban benyújtott bírósági dokumentumokban elismerte, hogy „az AZ vakcina nagyon ritka esetekben TTS-t okozhat”, hozzátéve, hogy „az ok-okozati mechanizmus nem ismert”. Azt is állította, hogy a vakcina „elfogadható biztonsági profillal” rendelkezik.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük