KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Axios: az USA Izraelbe irányította az Ukrajnának szánt tüzérségi lövedékeket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok több tízezer 155 milliméteres tüzérségi lövedéket ad Izraelnek, amelyeket eredetileg Ukrajna számára különítettek el – jelentette csütörtökön az Axios. Az izraeli hadsereg állítólag azt mondta a Pentagonnak, hogy szüksége van a lövedékekre, hogy felkészüljön a Gázai övezet szárazföldi inváziójára.

Az Egyesült Államok egy izraeli létesítményben tárol lőszerkészletet, amelyhez csak az amerikai erők férnek hozzá. Az év elején az USA elkezdett lövedékeket elvenni ebből a létesítményből és egy másik dél-koreai raktárból, hogy kielégítse Ukrajna hatalmas lőszerigényét.

Izraeli tisztviselők a hírportálnak elmondták, hogy az USA most ezt a készletet az izraeli kormány közvetlen kérésére saját készleteiből származó lőszerrel fogja feltölteni, amelyet Ukrajna számára különítettek el. A tisztviselők elmondták, hogy a lövedékek a következő hetekben érkeznek Izraelbe.

A jelentés egy nappal azután érkezett, hogy Joe Biden amerikai elnök Izraelbe látogatott. Miután Biden Tel-Avivban találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, utóbbi azt mondta, hogy az amerikai elnök “hatalmas, példátlan” katonai segélycsomagot ígért neki.

Nyilatkozatából nem világos, hogy az izraeli miniszterelnök a tüzérségi lövedékekre utalt-e.

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus Ukrajna számára kritikus időszakban tört ki. Mivel a nyári ellentámadásának végeztével csak minimális eredményeket ért el, hatalmas emberi áldozatok árán, Kijev jelenleg olyan európai országoknál lobbizik, amelyek nem tudják legyártani a szükséges fegyvereket, míg az amerikai tisztviselők a hírek szerint azzal vannak elfoglalva, hogy fegyvereket sürgessenek Izraelnek.

“Szükségünk van a vezetők támogatására” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten a NATO brüsszeli központjában tett rögtönzött látogatása során. “Fontos, hogy legyenek nagy hatótávolságú rakéták, vagy nagy hatótávolságú fegyverek … A probléma: hogyan szerezzük meg?”

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy Washington megengedheti magának, hogy két külföldi háborút is vívjon. A Kongresszus által Ukrajnának juttatott pénzeszközök azonban kezdenek elapadni, és Joe Biden elnök most állítólag megpróbálja meggyőzni az egyre inkább Ukrajnával szemben szkeptikus republikánus pártot, hogy a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai és gazdasági segélyt egy Izraelnek szánt 10 milliárd dolláros csomaghoz csatolja, amelyet a Republikánus Párt hagyományosan szívesebben támogatna.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: A véleménykülönbségek ellenére a V4-nek van értelme

Izrael eddig nem vetett be komoly tüzérségi eszközöket a Hamász elleni háborújában, ehelyett inkább légicsapásokkal bombázza Gázát, miközben a tüzérség és a tankok szórványos tűzharcokat vívnak a Hezbollah harcosaival Libanonban és a Golán-fennsíkon. Az izraeli csapatok azonban jelenleg a gázai határ mentén tömörülnek, hogy előkészítsenek egy szárazföldi hadműveletet, amelyre Joav Gallant izraeli védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy “hamarosan” sor kerül.

Egy ilyen offenzívához “sürgősen” tüzérségre lenne szükség, mondták izraeli tisztviselők az Axiosnak.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: amerikai tüzérmester / Fotó: Alamy Stock fotó

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük