KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai katonai szakértő: Ha így megy tovább, Ukrajna a nyár végére nehezen tudja majd tartani a frontot

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (Center for Strategic and International Studies, CSIS) vezető tanácsadóját arról kérdezték, mi lesz ha az Ukrajnának küldött  amerikai támogatások elapadnak. Korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter erre az esetre azt jósolta, hogy az ukrán katonák fegyver helyett lapáttal harcolnak tovább.

„Ma a szállítmányok körülbelül a harmadát teszik ki annak, mint tavaly nyáron, az ellentámadás csúcspontján. A tavasz végére 10 százaléka alá csökken. Soha nem érik el a nullát, de

mire a nyár végére érünk, Ukrajna nehezen tudja majd pótolni veszteségeit és fenntartani a frontvonalakat”

– nyilatkozta Mark Cancian nyugalmazott amerikai ezredes, a CSIS vezető tanácsadója a The Wall Street Journalnak.

Az amerikai gazdasági napilap azzal a kérdéssel foglalkozott, mi lesz, ha a Washington által Ukrajnának küldött támogatások elapadnak.

Az ukránok akár lapátokkal is harcolnának fegyverek hiányában

Fogy az idő arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja az új finanszírozási megállapodást az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter január közepén, az ABC News amerikai hírtévének adott interjúban.

Kuleba hangsúlyozta: ha elfogynak a fegyverek, az ukránok lapátokkal harcolnak tovább. Ezért arra kérte az amerikai törvényhozást, hagyja jóvá a két ország közötti finanszírozási megállapodást.

A tárcavezető továbbá kizárta annak lehetőségét, hogy Kijev tárgyalásokat kezdjen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mindaddig, amíg Ukrajna nem lesz sokkal erősebb a csatatéren.

A katonák pótlása is döcöghet, folyamatosak a kényszersorozások

Nemcsak a fegyverzet miatt aggódhat a kijevi kormány, nemrég ugyanis kiszivárgott egy új mozgósítási törvénytervezet szövege, amely szerint aki nem jelenik meg a behívó kiállítását követő tíz napon belül a parancsnokságon, azt bíróságra adhatják, és akár ideiglenesen zárolhatják a vagyonát vagy a jogosítványát.

A kényszersorozással szemben az ukránok egyre nagyobb ellenállást tanúsítanak,

az M1 Híradóban bemutatott felvételek szerint több helyen már a lakók állják el az utat a hadkiegészítők előtt, hogy ne tudják elvinni a hozzátartozóikat.

Ez is érdekelheti:  Jégkorszakba lépő Franciaország: tömegtüntetést robbant ki Macron „királyi vétója”

hirado.hu

A kiemelt kép illusztráció. A képen: ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük