KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai háborúsdi: Az USA támogatja a Niger elleni katonai beavatkozást

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy támogatja a múlt hónapban kitört katonai felkelést követő nigeri „alkotmányos rend” helyreállítására irányuló erőfeszítéseket, miután a régió országai közölték, hogy csapatokat indítanának egy esetleges fegyveres beavatkozás céljából.

Csütörtökön közzétett nyilatkozatában Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Washington a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségével (ECOWAS) támogatja a nigeri katonai kormány lemondásra való felszólítását, miközben a politikai stabilitás és a „társadalmi kohézió” szükségességét hangsúlyozta.

„Egyetértünk azzal, hogy az ECOWAS elítéli Mohamed Bazoum elnök, családja és a kormány tagjai jogellenes fogva tartását, valamint azokat az elfogadhatatlan körülményeket, amelyek közt fogva tartják őket, és azonnali szabadon bocsátásukat követeljük”

– tette hozzá a diplomata.

Blinken hozzátette, hogy az amerikai tisztviselők remélik, hogy az ECOWAS „minden lehetőséget megvizsgál a válság békés megoldására”, de megjegyzései csak néhány órával azután hangzottak el, hogy a nyugat-afrikai blokk közölte, megkezdi a katonai erők szervezését Bazoum hatalmának visszaállítása érdekében. A vezetőt a múlt hónapban buktatták meg a lázadó katonai parancsnokok, akik azóta őrizetben tartják, és átvették az irányítást Niger felett.

„Egyetlen lehetőséget sem veszünk le az asztalról, beleértve az erő alkalmazását mint végső megoldást”

– mondta Bola Tinubu nigériai elnök csütörtökön korábban, azt követően, hogy Abujában adott otthont az ECOWAS találkozójának.

Hozzátette:

„Remélem, hogy közös erőfeszítéseink révén békés megoldást tudunk találni a stabilitás és a demokrácia helyreállításának ütemterveként Nigerben. Még nincs minden veszve”.

Niger több szomszédja is követelte a korábbi kormány visszaállítását, Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök pedig „terrorcselekményként” ítélte el Bazoum fogva tartását. Nigéria és Szenegál tisztviselői is csatlakoztak ezekhez a kijelentésekhez.

Niamey új katonai kormánya megtagadta az ECOWAS követeléseit, hogy engedje szabadon a megbuktatott elnököt és mondjon le. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy megvédi az országot minden külföldi támadással szemben. Néhány afrikai állam, köztük Mali és Burkina Faso, a nigeri junta mellé állt, és arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges beavatkozás esetén kilépnek a blokkból, és „önvédelmi intézkedéseket hoznak a fegyveres erők és a nigeri nép támogatására”.

Ez is érdekelheti:  Brüsszel kicsinyes és hatástalan bojkottja

Egyelőre nem világos, hogy az ECOWAS mikor készülhet fel egy katonai művelet elindítására, vagy hogy mely országok vennének ebben részt, azonban nyugati tisztviselők az Associated Pressnek elmondták, hogy a nigériai puccsista vezetők azzal fenyegetőznek, hogy megölik Bazoumot, ha a blokk haderőt küld, ami potenciálisan megnöveli a tétjét a katonai összetűzéseknek.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Antony Blinken / képernyőkép YouTube

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük